Universiteit Leiden

nl en

Robin wil de raad in: ‘Deze plek op de lijst zie ik echt als een blijk van waardering’

Van collegebank tot raadszetel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 stellen we FGGA-studenten en alumni die in hun gemeente op de kandidatenlijst staan, aan je voor. Welke ambities hebben ze? Wat heeft hun studie aan hun politieke werk bijgedragen en waar zien ze zichzelf over vijf jaar?

Deel 7: Robin Zwemmer (24), nummer 8 op de lijst voor D66 in de gemeente Haarlem. Studie: Master Management Publieke Sector (MPS) Werk: werkstudent op een Public Affairs kantoor.

Robin Zwemmer

Waarom ben je politiek actief?

Zwemmer: ‘Ik heb altijd een mening over alles, ook over de politiek. Door de polarisatie en de verharding in de maatschappij dacht ik: als ik er iets mee wil doen, moet ik het nu doen. Dus ben ik lid geworden van D66 in Haarlem en kreeg ik al snel contact met vrouwen in de partij en voelde ik me meteen heel erg welkom. Ze waren echt op zoek naar jonge vrouwen met ambitie en nu sta ik dus na een jaar al meteen op de kieslijst. We hebben een heel leuk team in Haarlem.’

Waarom heb je gekozen voor de master MPS?

‘Na mijn bachelor Europese Studies zocht ik meer aanknopingspunten met de praktijk. Ik vond mijn bachelor best abstract. Het ging veel over wetgevingsprocessen. Maar hoe werkt dat dan dacht ik? Daarom ben ik deze master gaan doen. Hier geven docenten les die ook daadwerkelijk advies geven aan ministeries en je leert veel over politiek ambtelijke belangen of welke lobbyactiviteiten er zijn.’

Zou je deze studie aanbevelen voor studenten die ook in de politiek willen?

‘Jazeker. Je hebt veel bijeenkomsten en borrels met toekomstige werkgevers en je krijgt echt de kans om je netwerk uit te bouwen. We hebben veel gastsprekers gehad tijdens colleges en daardoor leer je ook echt mensen kennen waar je een connectie mee kan maken.’

Wat zijn je ambities in de gemeentepolitiek en wat vind je van je plek op de lijst?

‘Ik sta op plek 8, mijn ambitie is ook echt om raadslid te worden. Ik heb allemaal bestuursleden en huidige raadsleden onder me op de lijst. Dus dat ik op deze plek sta zie ik echt als een blijk van waardering. De partij wil echt vernieuwing en verjonging.’

Wat zou je studenten aanraden om te doen als ze ook politiek actief willen worden?

‘Begin vooral met het volgen van debatten en het lezen van verkiezingsprogramma’s om te kijken welke partij bij je past. Ik geloof niet dat er een perfecte partij voor je bestaat, maar je moet kijken welke partij het beste aansluit bij je ideeën, niet streven naar perfectie. Als je dan besloten hebt om lid te worden, kijk hoe snel je in contact kan komen met de lokale afdeling om je netwerk uit te breiden. Nieuwe mensen leren kennen, daar begint het mee.’

Wat ga je als eerste aanpakken als je wordt gekozen?

‘Ik zou willen dat er veel beter wordt samengewerkt in het sociaal domein. Dat is in Haarlem nu erg versplinterd. En verder zijn er weinig evenementen en nachthoreca op jongeren gericht. Daar moet wat mij betreft ook verandering in komen.’

Heb je een inspiratiebron of een voorbeeld in de politiek?

‘Onze lijsttrekker Meryem Cimen. Met haar spar ik veel en ik krijg advies van haar. Ze is ook een jonge vrouw die 40 uur werkt en veel op haar bordje heeft. Ik leer veel van haar.’

Waar zie je jezelf over vijf jaar? Nog steeds in de gemeentepolitiek of heb je andere ambities?

‘Dat hangt ervan af waar ik dan woon. Ik heb de ambitie om te solliciteren voor het ‘diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken’, dat trekt mij echt. Dat is het internationale traineeprogramma van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Anders lijkt het me ook leuk om ergens Public Affairs adviseur te zijn. Maar eerst deze verkiezingen. Ik hoop dat veel jongeren gaan stemmen. Als je een mening hebt, gebruik je stemrecht dan ook.’

Tekst: Margriet van der Zee

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.