Universiteit Leiden

nl en

Uur van Herinnering herdenkt slachtoffers

Op 4 mei herdacht de Universiteit Leiden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit onze universitaire gemeenschap. Alumni, (oud)medewerkers van de universiteit en studenten kwamen bijeen voor dit Uur van Herinnering.

‘We vertellen de verhalen over verloren gegane levens, opdat we niet vergeten.’ Met die woorden opende Hester Bijl het Uur van Herinnering. Ze noemde vijf namen van slachtoffers, van wie een gedenkteken bekend is. Vijf verloren levens. Het In memoriam van slachtoffers uit onze universitaire gemeenschap omvat 663 namen - en is niet compleet. Van zoveel slachtoffers kennen we alleen de naam, en soms zelfs die niet.’

Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, hield een lezing getiteld Die Gedanken sind frei, die begon en eindigde met een couplet uit dit lied. Hij besprak voorbeelden waarbij willens en wetens die vrijheid of duiding van gedachten op de proef is gesteld. Hogendoorn schetste dilemma’s en keuzes voor artsen en verpleegkundigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld bij de ontruiming van de joods psychiatrische inrichting "Het Apeldoornse Bos" en bij het verzet binnen het AZL, het Academisch Ziekenhuis Leiden. 

Willemijn Waal, directeur van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), presenteerde met een audiofragment een audiovisuele tour door de directeurskamer van het NINO, waarin aan de hand van verschillende objecten de oorlogsverhalen van het NINO worden verteld. Bekijk en beluister het verhaal van het NINO op Things that Talk.

Twee studenten van de MFLS portretteerden twee studenten geneeskunde die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen en omkwamen: Jan van Nes en Jørgen Bech.  Zij besloten hun bijdrage met een oproep: Laten wij proberen van hen te leren, dat als wij ieder wat onbaatzuchtiger in het leven kunnen staan, en elkaar een helpende hand toereiken, wij als mens dichter bij elkaar kunnen komen.’

Bekijk de bijeenkomst terug.

Foto's: Monique Shaw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.