Universiteit Leiden

nl en

Meld je aan voor Engaging Humanities - Exploring Impact: ‘We gaan samen zoeken naar de juiste plek voor je verhaal’

De geesteswetenschappen zoeken meer en meer het contact met de samenleving. Dat biedt onderzoekers kansen, maar roept ook vragen op. Donderdag 17 november organiseert de Faculteit Geesteswetenschappen daarom Engaging Humanities - Exploring Impact: een dag vol workshops en activiteiten over impact.

‘Bij onderzoeksaanvragen wordt tegenwoordig vaak gevraagd wat de maatschappelijke impact van een project is’, vertelt Marlieke Ernst, beleidsmedewerker Impact en een van de organisatoren van de dag. ‘Tegelijkertijd wíllen veel onderzoekers wel graag impact hebben buiten hun eigen vakgroep, maar geven ze aan dat ze de tools missen om hun onderzoek buiten de universiteit te delen. Want welk verhaal vertel je dan precies? Waar kun je dat verhaal het best kwijt? En hoe krijg je het op die juiste plek? Op de Impactdag gaan we met die vragen aan de slag.’

Van PhD-kandidaat tot hoogleraar

Deelnemers kunnen op 17 november rekenen op een goedgevuld programma, variërend van inspiratiesessies tot workshops. ‘We beginnen de dag met voorbeelden uit onze eigen faculteit, zoals het Streaming the Past-project van Angus Mol of het Transvaal-project van Ariadne Schmidt en Alicia Schrikker’, vertelt Ernst. ‘Zij zijn zeker niet de enige voorbeelden van impact aan de faculteit, maar ze laten wel heel mooi verschillende manieren zien om na te denken over een project.’

Daarna kunnen wetenschappers zelf kiezen hoe ze verder gaan. Een lezing over to tweet or not to tweet of toch liever een workshop over citizen science? ‘We hebben het programma zo samengesteld dat het geschikt is voor iedereen die hier interesse in heeft: van een promovendus die net begint tot een hoogleraar die wil weten wat er nodig is om de stad meer bij het onderzoek te betrekken’, blikt Ernst vooruit. ‘Daarom hoef je ook niet per se de hele dag te komen. Je kunt je ook inschrijven voor die ene workshop waar jij behoefte aan hebt.’

Leren van elkaar

Wat volgens Ernst in elk geval een aanrader is: het gesprek met elkaar aangaan, tijdens een workshop, de lunch of de borrel. ‘We hopen dat mensen die al langer bezig zijn hun ervaringen willen delen met jongere onderzoekers, zodat we van elkaar kunnen leren. Dat geldt ook voor ons als organisatie, trouwens. We willen graag horen wat onderzoekers nu al doen, zodat we hen als faculteit beter kunnen ondersteunen om dat verhaal naar buiten te brengen.’

Engaging Humanities - Exploring Impact vindt plaats op 17 november in PLNT. Deelname is gratis. Aanmelden kan hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.