Universiteit Leiden

nl en
Pim Rusch

Tom Groot Haar werkt voor Buitenlandse Zaken: ‘Alle belangrijke onderwerpen komen hier langs’

Als diplomaat aan de slag voor het ministerie van Buitenlandse Zaken: voor veel studenten is het een droom. Alumnus Tom Groot Haar is druk bezig om er werkelijkheid van te maken. ‘Mijn carrière lijkt een vooropgezet plan, maar dat was het niet.’

Tom Groot Haar

Groot Haar had er al een bachelor politicologie in Nijmegen opzitten, toen hij in 2015 naar Leiden vertrok voor een master International Studies. ‘Mijn opa woonde de helft van het jaar in Indonesië, dus ik ben altijd geïnteresseerd geweest in die regio’, legt hij uit. ‘In mijn studietijd zag je bovendien China opkomen. Ik dacht: iedereen weet alles van Amerika, maar minder mensen in Nederland hebben verstand van China en Azië. Daar kan ik me in onderscheiden. Omdat Nijmegen in mindere mate expertise had in die velden, ben ik bij de Universiteit Leiden terechtgekomen.’

Leren van de internationale sfeer

Hij schreef zich in voor de richting International political economy. ‘Er hing een internationale sfeer: ik was zelfs in de minderheid als Nederlander’, vertelt hij. ‘Daar leer je zo veel van! Ik had bijvoorbeeld een Amerikaanse medestudent die fantastisch kon spreken. Alles wat hij zei klonk weldoordacht en vloeiend. Daardoor kwam ik op het idee om ook zelf maar eens aan mijn public speaking te gaan werken.’

'Door een Amerikaanse medestudent kwam ik op het idee om aan mijn public speaking te gaan werken.'

Ook van de colleges zelf stak Groot Haar veel op. ‘Ik weet nog dat universitair docent Jeffrey Fynn-Paul college gaf over de geschiedenis van het economisch denken. Dat was echt fantastisch, ook omdat je door zijn manier van doceren werd gedwongen om goed op te letten in de werkgroepen. Je moest de materie namelijk direct toepassen in schrijfopdrachten.  Bij hem heb ik echt veel geleerd over de impact en achtergrond van verschillende economische beleidskeuzes.’

Eclectisch cv

Hoewel Groot Haar de master dus inhoudelijk leuk vond, ontgroeide hij het studentenleven steeds meer. Na een stage op de ambassade in Singapore ging hij nog tijdens zijn studie aan de slag als media-analist. Eenmaal afgestudeerd kwam er een eerste baan als press desk officer bij Aegon, gevolgd door een vertrek naar China waar hij achtereenvolgens aan de slag ging voor een adviesbureau dat projecten uitvoerde voor de Europese Commissie en de Europese Kamer van Koophandel. ‘Ik ben in veel dingen geïnteresseerd’, vat hij het eclectische begin van zijn carrière droogjes samen. ‘Maar ik denk ook dat het belangrijk is om verschillende dingen te durven proberen. Als je alleen toewerkt naar het ideaalbeeld in je hoofd, kan het zijn dat het tegenvalt wanneer je het echt gaat doen.’

'Bij Buitenlandse Zaken ben je bezig met onderwerpen die belangrijk zijn voor Nederland, terwijl je zelf ook nog eens naar het buitenland mag.'

Voor Groot Haar zelf heeft die aanpak goed uitgepakt. Na een paar jaar China keert hij in 2020 terug naar Nederland. ‘Mijn vrouw had hier weer een baan gekregen. Ik was eigenlijk van plan om zelf nog even in China te blijven, maar door corona werd dat erg lastig’, legt hij uit. Terug naar Den Haag dus, waar hij na een paar maanden besloot te solliciteren voor ‘het klasje’, een werk- en ontwikkeltraject bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarmee lijkt hij eindelijk een baan te hebben gevonden waarin ruimte is voor al zijn verschillende interessegebieden.

‘Politiek, het bedrijfsleven, technische onderwerpen: bij Buitenlandse Zaken vind je dat allemaal’, vertelt hij enthousiast. ‘Je mag elke vier jaar een nieuwe baan uitzoeken en weer met nieuwe onderwerpen bezig zijn die belangrijk zijn voor Nederland, terwijl je op termijn ook nog eens naar het buitenland kunt om daar te werken voor de Nederlandse belangen.’ Momenteel werkt hij als beleidsmedewerker in het China-team, maar komende zomer zal hij voor het eerst uitgezonden worden naar een post.

‘Doe die OWL’

Groot Haar lijkt zijn plek dus gevonden te hebben. Wat zou hij huidige studenten aanraden? ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’, zegt hij. ‘Weet je dat iemand een baan heeft die jou ook leuk lijkt, in de journalistiek, in het bedrijfsleven, bij een NGO of bij de overheid? Vraag dan gewoon eens om een gesprek ter oriëntatie. Iedereen vindt het leuk om over zijn of haar werk te praten en wie weet haal je er een stage uit.’

En dan heeft hij ook nog een bonustip voor een leuke studententijd tijdens de master: ‘Geef je op voor de OWL (Orientation Week Leiden, red.), ook als je Nederlander bent. Ik ben maar een halfjaar in Leiden geweest, maar ik heb daar heel snel een vriendengroep gevonden. Alle internationale studenten komen tenslotte zonder netwerk naar Leiden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.