Universiteit Leiden

nl en

Ann Skelton verkozen tot voorzitter van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties

Professor Ann Skelton is verkozen tot voorzitter van het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties.

Ann Skelton
Ann Skelton

Skelton is hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden waar zij de chair Children's Rights in a Sustainable World bekleedt. Met ingang van 8 mei 2023, is zij ook benoemd tot voorzitter van het Kinderrechtencomité bij de VN. 

Het comité bestaat uit 18 onafhankelijke deskundigen uit de hele wereld. Jaarlijks worden er drie sessies gehouden in Genève, waar het comité verslagen ontvangt van de Staten over hun vordering bij het naleven van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Professor Skelton zit voor het zesde jaar in het comité en was al herkozen voor een tweede termijn die in februari 2025 afloopt.

Het Kinderrechten Verdrag is bekrachtigd in elk land van de wereld behalve in de Verenigde Staten. In begin juni van dit jaar zal Professor Skelton naar New York gaan om de vergadering van alle voorzitters van de VN-verdragsorganen bij te wonen. 

Ann Skelton sprak vanuit Genève, waar de verkiezing door de leden plaatsvond op 8 mei 2023: ‘Het voorzitten van het Comité voor de Rechten van het Kind is een enorme eer, maar tegelijkertijd ook een enorme taak. De rechten van het kind staan dagelijks voor nieuwe uitdagingen. De taak om kinderrechten te beschermen is veelomvattend – het gaat van het beschermen van kinderen in hun eigen huis en in de maatschappij tot het beschermen van kinderen van de gevolgen van wereldwijde problemen zoals ontheemding en migratie wegens armoede, hongersnood en milieuproblemen. Bovendien ziet het comité tekenen van achteruitgang op sommige gebieden van de rechten van het kind. Ik wil ervoor zorgen dat het comité zijn krachten bundelt om deze bedreigingen tegen te gaan.’ 

Professor Ton Liefaard, Afdelingshoofd Jeugdrecht en Vice-decaan van de rechtenfaculteit, feliciteert Ann Skelton met haar verkiezing tot voorzitter van de VN-Kinderrechtencomité. ‘Het bevestigt de vooraanstaande rol van Professor Skelton op het gebied van internationale kinderrechten. Als een rechtenfaculteit met een wereldwijde sterke reputatie op het gebied van internationaal recht en die een van de weinige gespecialiseerde studieprogramma’s in International Children’s Rights (internationale kinderrechten) aanbiedt, zijn wij enorm trots en wensen Professor Skelton veel succes met deze belangrijke verantwoordelijkheid.’

De timing van de verkiezing van Professor Skelton kon niet beter, aangezien de klas van de Master of Laws Advanced Studies in International Children’s Rights momenteel in Genève is, en dus de gelegenheid had om haar opleidingsdirecteur persoonlijk te feliciteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.