Universiteit Leiden

nl en

Toetsvormen

Hieronder vind je een overzicht van de soorten digitale toetsvormen en welke tools daarvoor beschikbaar zijn. Meer informatie over deze tools is te vinden op de Digitale toetstools pagina.

Tool: Remindo, Brightspace Assignments, TurnitIn

Onder summatieve toetsen verstaan we vooral de “afsluitende” tentamens aan het eind van een blok of semester: de midterms, finals en herkansingen. 

Je kunt deze laten afnemen in Remindo, de toetssoftware van de Faculteit Geesteswetenschappen. Remindo biedt veel verschillende vraagtypes, de mogelijkheid om afbeeldingen en audio- of videobestanden te incorporeren en verscheidene beveiligingsmaatregels tegen fraude. Tentamens in Remindo kunnen zowel thuis als in het USC en op de campus worden afgenomen. 

Een andere optie voor summatief toetsen is Brightspace Assignments (bij voorkeur in combinatie met TurnitIn). De mogelijkheden zijn wat meer gelimiteerd, maar Assignments is inzetbaar voor bijv. take-home tentamens.

Tool: Remindo, Brightspace Quizzes, Wooclap

Als je studenten wilt aanmoedigen om zich buiten de contacturen met de lesstof bezig te houden, gebruik dan Remindo of Brightspace Quizzes voor formatieve toetsjes die studenten vóór of na het college thuis kunnen afleggen. Check de Digitale Toetstools pagina om te zien welk programma het best past bij jouw wensen. Bekijk hier de webinar Formative Assessment with Remindo

Klassikaal toetjes of polls afnemen tijdens contacturen is mogelijk met Wooclap.

Tool: Brightspace Assignments, TurnitIn, FeedbackFruits, Brightspace Discussions

Een schrijfopdracht kan verschillende vormen aannemen. Voor een standaard essay opdracht, nagekeken door de docent, kun je het beste Brightspace Assignments gebruiken. In combinatie met TurnitIn is ook op plagiaat te checken. 

Het is ook mogelijk studenten elkaars werk te laten nakijken, beoordelen en becommentariëren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Brightspace Discussions of FeedbackFruits. 

Tool: Pitch2Peer, FeedbackFruits

Je kunt ook video of audio gebruiken voor opdrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een live presentatie via een van de video conferencing tools of het inleveren van een digitaal product zoals een presentatie, podcast of kennisclip. Hierbij leren studenten relevante skills voor op de arbeidsmarkt. Met Pitch2Peer of FeedbackFruits kunnen studenten elkaars werk nakijken en beoordelen.

Studenten kunnen gebruik maken van dezelfde video- en audio tools die voor docenten beschikbaar zijn. Er is daarnaast een handleiding voor studenten om hen te helpen bij het maken van video-essays.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.