Universiteit Leiden

nl en

E-learning skills platform

Het E-learning Skills Platform is beschikbaar voor alle docenten en studenten van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Op dit platform in Brightspace kunnen studenten waar en wanneer ze maar willen oefenen met vaardigheden die ze tijdens hun studie tegenkomen. Docenten kunnen de modules integreren in hun colleges om hun studenten extra te ondersteunen.

Doel en opzet

Op het Skills Platform kunnen studenten oefenen met een breed scala aan vaardigheden. Hoe werk je online goed samen? Hoe schrijf je een wetenschappelijk artikel? Hoe geef je peerfeedback? Hoe pitch je een onderzoek? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in de verschillende modules en hoofdstukken op het platform. Ieder hoofdstuk bevat leerdoelen, een stukje achtergrondinformatie, een stappenplan die helpt bij het uitvoeren van een vaardigheid, en een checklist om na te gaan of je aan alle belangrijke componenten van een proces of product gedacht hebt.

Het platform is gefinancieerd door de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Leiden Teacher’s Academy. Het platform is ontwikkeld door het skillsteam bestaande uit Wybrigje de Vries, Lisann Brincker en Marjo de Graauw.

Als docent kun je relevante vaardigheidshoofdstukken integreren in de les, om zo je studenten extra te ondersteunen. Studenten kunnen zich bijvoorbeeld met behulp van het platform voorbereiden op (werk)colleges en hun verworven vaardigheden direct toepassen. De beschikbare templates kun jeinzetten als tussentijdse checkpoints. Zo geefje studenten houvast tijdens het werken aan een opdracht. Bij het geven van feedback kun je studenten makkelijk verwijzen naar het platform waar ze tips vinden om de betreffende vaardigheid te verbeteren.. Meer houvast en feedback betekenen minder mails in de docenteninbox en een betere kwaliteit van de eindproducten (zie ook Evaluerend onderzoek)
Met de ondersteuning van het skillsteam kunnen docenten de relevante vaardigheidshoofdstukken eenvoudig koppelen aan bestaande roosters, een syllabus of opdrachten. De bijbehorende leerdoelen kunje makkelijk overnemen om in ieder vak het trainen van vaardigheden beter op de kaart te zetten zonder de werkdruk te verhogen. 

Het skillsteam helpt bij elke stap van het implementatieproces. Hierbij kan het gaan om het leggen van een of twee links tot aan het ondersteunen van een gehele vaardighedenlijn. Bij interesse kun je altijd contact opnemen met het skillsteam om het platform te leren kennen en de mogelijkheden te bespreken.

Op het platform krijgen studenten praktische ondersteuning in de ontwikkeling van diverse vaardigheden die direct toepasbaar zijn voor de vakken die zij volgen. Vooral in studieprogramma’s die op dit moment (nog) geen expliciete vaardigheidslijn en/of -onderwijs bevatten is er soms onvoldoende uitleg van de basis processen en producten die studenten tegenkomen. Het platform is een laagdrempelige tool die zowel bachelor- als masterstudenten kunnen gebruiken om juist deze basis te versterken en uit te breiden. 
Studenten leren bijvoorbeeld hoe zij effectief en efficiënt een bepaald type eindproduct opleveren. De uitleg, templates, voorbeelden en stappenplannen leiden studenten door het hele proces. Gebeurt dit in een team? Dan leren studenten ook hoe ze professioneel samenwerken en elkaar feedback kunnen geven. Modules over het omgaan met stress en het oefenen van studievaardigheden zoals academische teksten lezen of examens maken, kunnen bijdragen aan een prettigere studententijd. 
Studenten mogen het platform ook buiten hun vakken om gebruiken om aan hun vaardigheden te werken. Ze  behouden toegang gedurende hun hele studie. Vragen over het e-learning Skills Platform? Neem dan gerust contact op met het skillsteam via skills@science.leidenuniv.nl.

 

Het platform is tijdens verschillende pilotstudies geëvalueerd onder bachelorstudenten. Tijdens deze pilots was het gebruik van het platform vrijwillig en niet direct van invloed op het eindcijfer. Zowel de eerstejaars- als de derdejaars bachelorstudenten van de Biofarmaceutische Wetenschappen als studenten van de Biologie minor Moleculaire Biotechnologie waren zeer enthousiast over het Skills Platform. Daarnaast behaalden studenten die de vaardigheidsmodules actief gebruikten hogere cijfers voor hun eindproducten.

Meer weten?

We geven jou en je collega's graag een rondleiding over het platform! Neem contact met ons op via skills@science.leidenuniv.nl om een afspraak in te plannen.

skills@science.leidenuniv.nl
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.