Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek

Writing a data management plan

Het plannen van de omgang met data tijdens en na afloop van het onderzoek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de onderzoekspraktijk. In deze Engelstalige workshop wordt een datamananagementplan geschreven volgens de richtlijnen van de Universiteit Leiden.

Doelgroep
Ondersteunend personeel
Onderzoeker
Postdoc-onderzoeker
Promovendus
Docent
Femmy Admiraal  (Digital Scholarship Librarian)
Werkvorm
Workshop

De Universiteit Leiden heeft een richtlijn aangenomen, waarin wordt bepaald dat onderzoekers voorafgaand aan het onderzoek een datamanagementplan moet schrijven. Ook subsidievertrekkers zoals NWO en ERC hebben een datamanagementparagraaf in het onderzoeksvoorstel inmiddels verplicht gesteld. De universiteitsbibliotheek biedt u handreikingen voor het uiteindelijke management van digitale onderzoeksdata conform het universitair beleid én de eisen van subsidieverstrekkers. 

Onderwerpen

In deze workshop behandelen we kort de voorschriften van universiteit en subsidievertrekkers. We bieden hulp bij het beantwoorden van een aantal vragen, die in een datamanagementplan worden gesteld:

  • Wat voor soort data worden er verzameld?
  • Waar worden ze opgeslagen?
  • Met wie en op welke manier worden zij gedeeld?
  • Hoe kunnen anderen de data begrijpen?
  • Is de langetermijn archivering goed geregeld?

Er wordt tijd ingeruimd voor het invullen van het universitaire template voor een datamanagementplan. De meest actuele versie daarvan vindt u op de UB-site.

Na afloop van de training

Na afloop van de training bent u bekend met de basispricipes van goed datamanagement en heeft u een eerste versie van een datamanagementplan geschreven.

Aanpak

Eén sessie van twee uur met presentaties en hand-outs. Deelnemers nemen hun eigen device mee om een eerste versie van het datamanagementplan (Word document) te schrijven. Deelnemers ontvangen informatie na afloop waarmee zij het datamanagementplan verder kunnen uitwerken.

Inschrijven en annuleren

Medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen zich gratis aanmelden door een email te sturen naar datamanagement@library.leidenuniv.nl. Vermeld daarbij de gewenste trainingsdatum, onderzoeksinstituut en eventuele specifieke vragen. Mocht de datum niet schikken, informeer dan naar overige mogelijkheden. Bij voldoende belangstelling wordt een nieuwe sessie ingepland en kunnen we dit laten weten.

Als u onverhoopt bent verhinderd, is het mogelijk om uw inschrijving te annuleren door een mail te sturen naar datamanagement@library.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.