Universiteit Leiden

nl en

Opslag en dataherstel

Je computer heeft een beperkte hoeveelheid opslag. Als je je computergeheugen wilt uitbreiden, zijn er verschillende opties. Het ISSC kan je daarnaast ondersteunen als je bestanden bent kwijtgeraakt. Je kunt je bestanden ook veilig opslaan in de cloud via OneDrive en Teams. Welke opslag je ook gebruikt, neem wel de privacyregels in acht.

Diensten voor dataopslag

OneDrive

OneDrive is de universitaire cloudopslag bij Microsoft waarmee je bestanden veilig kunt opslaan, synchroniseren en delen. Als je je data opslaat in OneDrive heb je altijd online toegang tot je bestanden. Je krijgt standaard 1TB oftewel 1024 GB opslagruimte ter beschikking. OneDrive is onderdeel van Office en werkt vlekkeloos samen met de Office apps op meerdere laptops, smartphones en tablets. OneDrive is jouw persoonlijke online opslag: je bepaalt zelf welke bestanden of mappen in OneDrive je wilt delen met anderen. Je kunt bestanden uploaden vanuit de Windows-Verkenner of Mac-Finder en naar wens ook weer downloaden. Lees hierover meer op de Helpdesk Portal.

Bestanden delen in Teams

Wil je samen met je collega's binnen één bestand werken? Gebruik dan de bestandentab in Teams. Meer informatie vind je op de pagina Microsoft Teams

Let op dat je geen contracten, onderzoeksdata met een veiligheidsrisico of andere privacygevoelige documenten opslaat in Teams of OneDrive. Zie hiervoor ook Informatiebeleid en Privacy.

Werkgroep op de J: -schijf

Een werkgroep is een gedeelde map op de J: -schijf. Is de maximale opslagruimte van een gedeelde map bereikt? Dan neemt de maximale opslagruimte automatisch toe. Je hoeft hiervoor geen uitbreiding aan te vragen. Hier vraag je een werkgroep aan.

Bulkopslag

Voor grote hoeveelheden data, vanaf 1 TB, kun je kiezen voor bulkopslag. Je bepaalt zelf wie er toegang heeft tot de data. Is de maximale opslagruimte bereikt, dan kun je extra capaciteit aanvragen. Hier vraag je een bulkopslag aan.

Uitbreiding opslag P: -schijf

Je krijgt standaard 25 GB aan geheugen om data op te slaan op je persoonlijke schijf (de P: -schijf). Dit kun je uitbreiden tot maximaal 50 GB. Uitbreiding aanvragen.

 

Data herstellen

Heb je per ongeluk belangrijke bestanden weggegooid? Probeer ze eerst zelf terug te halen. Volg de handleiding voor het herstellen van data op de P- of J-schijf. Als het niet lukt om je data op deze manier te herstellen, kan het ISSC je wellicht ook helpen via een aanvraag dataherstel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.