Universiteit Leiden

nl en

'Wet om identiteit internettrol te achterhalen ook in Nederland denkbaar'

Australië wil een wet invoeren die het mogelijk maakt de identiteit van anonieme internettrollen op te eisen. Is zoiets ook in Nederland denkbaar?

Michael Klos

'Ik zou dat niet uitsluiten', zegt Michael Klos, die onderzoek doet naar vrijheid van meningsuiting op het internet, tegen NU.nl.

Internettrollen zijn anonieme accounts op sociale media die berichten plaatsen om reacties uit te lokken. Wie doelwit is van laster of pesterijen, kan als het Australische wetsvoorstel wordt aangenomen een klacht indienen, waarna het betreffende platform het materiaal moet verwijderen. Als dat niet gebeurt, dan kan een rechtbank het platform dwingen de naam van de trol prijs te geven.

Er zijn eerder al soortgelijke voorstellen geweest, bijvoorbeeld uit Oostenrijk, maar die zijn tot nu toe altijd snel gestrand vanwege zorgen over privacy, zegt Klos. 'In de Europese Unie geldt strengere privacywetgeving in vergelijking met andere landen.'

Lees het gehele artikel bij NU.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.