Universiteit Leiden

nl en

Interview met Sanneke Kuipers over de Nederlandse crisisaanpak

Onlangs verscheen er een interview met Sanneke Kuipers, hoogleraar Crisis Governance aan de FGGA, bij website DeCrisismanager. Maaike Tindemans van DeCrisismanager sprak met Kuipers over de crisisaanpak in Nederland.

Op de campus in Den Haag spraken Tindemans en Kuipers over wat kenmerkend is voor crisismanagement in Nederland. Kuipers zegt daarover: ‘We zijn in Nederland goed in samenwerken. Er is een goede dynamiek binnen en tussen organisaties. Dat heeft alles met onze historie te maken. Door onze strijd tegen het water zijn we van oudsher altijd gedwongen geweest om samen te werken Die goede samenwerking helpt ons tijdens crises. Maar het maakt onze aanpak ook al snel stroperig. Je zag dat bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Op een gegeven moment was onze Minister van Volksgezondheid aan zet. Het was voor hem moeilijk om krachtige besluiten te nemen, omdat veel organisaties decentraal georganiseerd zijn. We hebben in Nederland bijvoorbeeld 25 GGD-en die allemaal op hun eigen manier werken. Dat maakt een centrale aansturing lastig.

Polarisatie tijdens de coronacrisis 

Tindemans en Kuipers hadden het ook over de coronacrisis. Tindemans merkte op dat er enorme polarisatie is ontstaan in Nederland tijdens deze periode. Denkt Kuipers dat deze ontwikkeling te voorkomen was geweest? Kuipers: ‘Dat denk ik niet. Tijdens een crisis maken mensen hele heftige dingen mee. Ze raken hun bedrijf kwijt of hun kind kan plotseling niet meer de speciale zorg krijgen die het wel nodig heeft. Dat raakt mensen diep. Dat verhardt de posities en je merkt dat sommige mensen bijna radicaliseren. Om dat te voorkomen moet je als overheid bouwen aan vertrouwen. Hier is inmiddels veel onderzoek naar gedaan, waarin landen met elkaar vergeleken zijn. Daaruit blijkt dat de landen die erg hebben ingezet op solidariteit tijdens de coronacrisis, beter in staat waren om polarisatie te voorkomen. Dat zijn de landen die groepen niet tegenover elkaar hebben gezet. Zij maakten bijvoorbeeld geen onderscheid tussen mensen die wel of niet gevaccineerd waren. Ook kozen zij ervoor om kwetsbare groepen niet anders te behandelen. Zij waren succesvol in hun crisisaanpak, omdat ze de hele samenleving erbij betrokken.’ 

Lees het hele interview hier

Sanneke Kuipers, hoogleraar Crisis Governance, combineert crisismanagement als wetenschap met praktische ervaring als consultant. Ze publiceert over crisismanagement, institutionalisering, overleving van organisaties en verantwoording over crises in internationale wetenschappelijke tijdschriften en boeken. Sanneke heeft uitgebreide ervaring als senior adviseur bij Crisisplan BV in crisisonderzoek, evaluatie, training en onderwijsprojecten, advisering van nationale ministeries, veiligheidsregio's en uitvoerende agentschappen. Lopende onderzoeksprojecten omvatten projecten over risico- en crisisbeheer, institutionalisering van publieke organisaties, verwijten en aansprakelijkheid na crises en overleving van de organisatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.