Universiteit Leiden

nl en

Judith Pollmann en Raymond Fagel in verschillende media over Den Briel

Historici Judith Pollmann en Raymond Fagel verschenen naar aanleiding van de publicatie van hun boek '1572. Burgeroorlog in de Nederlanden' in verschillende media. Het boek beargumenteert dat de inname van Den Briel op 1 april 1572 niet het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog was dat wij tegenwoordig denken dat het is.

'Onze herinnering aan de tachtigjarige strijd tegen Spanje is sterk gekleurd door de ervaringen van de latere overwinnaars,' legt Pollmann uit in het Reformatorisch Dagblad. 'Er waren al sinds 19 november 1571 geen Spaanse troepen meer in de stad. Alva richtte zijn aandacht volledig op het zuiden, waar het meeste gevaar was te duchten. (...) Alva was ook niet echt onder de indruk van de inname van Den Briel; hij dacht dat probleem met zijn militaire overmacht later wel te kunnen oplossen.'

Meer weten?

Lees dan het artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad of het artikel op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.