Universiteit Leiden

nl en

Bart Schermer over aantasting demonstratierecht burgers

Investico, de Groene Amsterdammer en Trouw meldden dat de politie op grote schaal data van demonstranten en hun familie verzamelt. Bart Schermer, hoogleraar Privacy en Cybercrime, gaf zijn mening over de kwestie.

Onderzoek

Op 10 maart 2023, een dag voordat demonstranten van Extinction Rebellion, Farmers Defence Force en Samen voor Nederland naar Den-Haag trokken om te demonstreren, maakten onderzoeksjournalisten bekend dat ‘de politie voortdurend persoonsgegevens van demonstranten en ook van diens ouders en actievoerders opvraagt’. De politie doet dit ‘ook als zij nooit zijn gearresteerd of veroordeeld’. Schermer: ‘het recht op betoging is in het geding. Als je de hele tijd in de gaten wordt gehouden, kun je niet meer vrij demonstreren.’

Inzage dataverkeer

De kwestie is aan het licht gekomen door inzage van burgers in ‘het gegevensverkeer tussen de politie’ en ‘de Basisregistratie Personen (BRP), een database met informatie over iedere inwoner van Nederland’. Burgers hebben sinds vorig jaar de mogelijkheid om die gegevens in te zien, zegt Trouw.

Vier demonstranten stonden daarnaast nog in een systeem staan waar – kort samengevat – mensen geregistreerd staan ‘die vermoedelijk betrokken zijn bij ernstige criminaliteit, huiselijk geweld of radicalisering’. Schermer: ‘Vreedzame demonstranten die hun mening uiten, zouden nooit in zulke systemen terecht mogen komen’ 

De NOS noemde Schermer ook in haar berichtgeving over de kwestie.

Meer aandacht

De betrokken media zeggen dat ‘de komende weken meer publicaties zullen volgen’ over het demonstratierecht in Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.