Universiteit Leiden

nl en

Even bellen over: het voorzitterschap van de UR

De Universiteitsraad (UR) is het centrale medezeggenschapsorgaan van de universiteit. Vanaf 1 september zoekt de UR een nieuwe voorzitter. Tot die tijd is Charlotte de Roon de voorzitter. Ze vertelt hoe zij het voorzitterschap heeft ervaren.

Charlotte, we zien dat er een vacature voor voorzitter van de UR openstaat. Geef jij het stokje over?

‘Dat klopt, mijn termijn loopt binnenkort af. En na vier jaar voorzitterschap is het tijd voor iets anders.’

De nieuwe UR is net gekozen. Wat hebben de leden aangegeven dat zij belangrijk vinden en verwachten van de toekomstige voorzitter?

‘De leden van de UR vinden het belangrijk om een onafhankelijk voorzitter te hebben die ervoor zorgt dat de UR continu in zijn kracht staat. Dat betekent niet alleen iemand die de vergaderingen tot een goed einde leidt en de inhoudelijke voorbereiding bewaakt. Je moet ook oog hebben voor wat er speelt en werken aan een goede verstandhouding tussen de individuele leden, bestuurders en de andere medezeggenschapsraden.’

Met welke verwachting ben jij ooit begonnen met de UR? En is dat uitgekomen?

‘Ik verwachtte dat de medezeggenschap voornamelijk gezien werd als drempel in plaats van kans om de kwaliteit en het draagvlak van besluiten te vergroten. Maar ik ben de afgelopen jaren veel bestuurders, directeuren en medewerkers tegengekomen die juist die kans wilden pakken. Helaas is dit nog niet overal en bij elk significant besluit het geval. Medezeggenschap vraagt continu onderhoud.’

Wat wil je geïnteresseerden meegeven als ze overwegen te reageren op de vacature?

‘Zeker doen. Het biedt een unieke kans om bij te dragen aan de juiste koers van de universiteit. Eentje die gedragen wordt door onze studenten en medewerkers. Laat je niet weerhouden door praktische randvoorwaarden, daar valt altijd wel een mouw aan te passen.’

Welke competenties heb jij ontwikkeld in de afgelopen jaren als voorzitter?

‘Voordat ik begon, zei een collega tegen me dat deze functie een unieke kans biedt om goed te leren luisteren. En dat klopt. Als voorzitter moet je goed op de hoogte zijn van de behoeften en belangen. Dat helpt niet alleen om te weten waar de ruimte zit om invloed uit te oefenen, maar ook om de UR als team te laten functioneren. De bekende kruiwagen met kikkers.’

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

‘Met een klein beetje pijn in het hart ga ik de universiteit verlaten. Ik kijk ernaar uit om vanaf half juli aan de slag te gaan bij het ministerie van OCW. En met wat geluk mag ik in het najaar mijn proefschrift verdedigen!’

Even bellen met

Er gebeurt veel binnen Universiteit Leiden. De websites worden dagelijks gevuld met nieuws. In de rubriek ‘Even bellen met’ vragen we een medewerker van de universiteit meer te vertellen over een relevant en actueel onderwerp dat speelt binnen de universiteit. De antwoorden geven je meer inzicht in de feiten, maar geven je vooral meer persoonlijke achtergrondinformatie. Je leest het in ‘Even bellen met’. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.