Universiteit Leiden

nl en

Wat doet de economische en politieke onrust met de Britten?

Het zijn roerige tijden in het Verenigd Koninkrijk. De levenskosten zijn hoog, waardoor veel mensen kunnen moeilijk rondkomen, en het waren onstuimige politieke maanden. Universitair docent Anne Heyer vertelt welke invloed dat kan hebben op de politieke perceptie en participatie van de bevolking.

De huidige politieke en economische situatie is uniek en dat kan je merken aan de reactie van de bevolking, zegt Heyer. ‘Een goed voorbeeld hiervan is het verhaal van de krop sla die het langer uithield dan oud-premier Liz Truss dat viral ging. Zelfs mensen die niet geïnteresseerd zijn in de politiek hadden het erover. Dat laat zien dat het een gebeurtenis was die niet alleen deskundigen bezighoudt.’ 

Minder vertrouwen onder de bevolking

‘Ook de economische situatie is ingewikkeld voor veel mensen,’ vertelt Heyer. Gezinnen kunnen de kosten van het levensonderhoud niet meer bijbenen. ‘Dit komt onder andere door de inflatie, oorlog in Oekraïne en de Brexit. Hierdoor heersen grote zorgen onder de bevolking.’ 

Dit gevoel – gecombineerd met de politieke onrust – zorgt ervoor dat mensen minder vertrouwen in de politiek hebben. ‘Eigenlijk wilde de meerderheid van de mensen liever nieuwe verkiezingen. Alleen heeft de Conservatieve Partij op dit moment een grote meerderheid in het parlement en als ze de verkiezingen wél hadden uitgeroepen, hadden de Conservatieven zeker niet gewonnen,’ legt Heyer uit. 

Het belang van een goedwerkende democratie

Hoewel het dus niet in het eigenbelang van de Conservatieve Partij was om verkiezingen uit te roepen, is een goedwerkende democratie minstens net zo belangrijk, aldus Heyer. Het vertrouwen van de bevolking speelt daarin een belangrijke rol. ‘Nu wordt het democratisch systeem belachelijk gemaakt,’ licht ze toe.

Hoe de bevolking hiermee om zal gaan, kan twee richtingen opgaan. ‘Aan de ene kant kunnen mensen hierdoor besluiten actiever te gaan deelnemen aan het democratisch proces door zich verkiesbaar te stellen of zich op een andere manier te engageren. Aan de andere kant kunnen ze zeggen dat ze er toch niks aan kunnen veranderen waardoor ze zich van de democratie gaan distantiëren,’ vertelt Heyer. Ze vindt het lastig om te voorspellen welke kant het Verenigd Koninkrijk opgaat. 

In het Verenigd Koninkrijk is niks zeker

Want als er één ding is wat we in de afgelopen jaren van het Verenigd Koninkrijk hebben geleerd, is dat niks zeker is. ‘We hadden niet verwacht dat Brexit zou plaatsvinden, maar toch is het gebeurd. En als je mij had verteld dat Boris Johnson schandaal na schandaal toch zo lang premier zou blijven, dan had ik dat ook nooit geloofd,’ zegt Heyer.

Waar we volgens Heyer wel vanuit kunnen gaan, is dat de overheid voor een moeilijke taak staat om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen. ‘Ze moeten veel lastige economische beslissingen doorvoeren,’ vertelt ze. Het is maar de vraag of de bevolking daar goed op reageert. Een speciale rol is weggelegd voor de nieuwe premier Rishi Sunak. ‘Hij moet laten zien dat hij en zijn regering aan goede, stabiele politiek doen. Hij heeft een moeilijke taak voor de boeg want hij moet het Britse volk daarvan gaan overtuigen.’ 

Foto banner: Number 10

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.