Universiteit Leiden

nl en

App over gendergelijkheid gelanceerd bij FGW: ‘Uiteindelijk moeten we het samen doen’

Mannelijke wetenschappers hebben hun positie te danken aan hun genialiteit, vrouwen aan hun harde werk. Of toch niet? De Equalista-app helpt FGW-medewerkers en -studenten om zich bewust te worden van gendergelijkheid.

De Equalista-app werkt volgens het Duolingo-principe. Door in blokjes van tien à vijftien minuten vragen te beantwoorden, werk je aan je kennis over gendergelijkheid. Anders dan bij Duolingo is er echter geen goed of fout. ‘De app zet je op een heel vriendelijke manier aan het denken’, vertelt universitair hoofddocent en initiatiefnemer Jenneke van der Wal. ‘Welke ideeën over gender zijn er misschien al op de basisschool in jouw hoofd gezet, die sindsdien je studiekeuze en loopbaan hebben beïnvloed?’

Specifieke aandacht voor wetenschap

Op initiatief van Van der Wal zijn twee modules aan de app toegevoegd, die specifiek ingaan op de academische wereld: Working in higher education en Students in higher education. ‘Juist in de wetenschap is een diverse samenstelling van het personeel belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat we meer perspectieven zien en met meer respect voor elkaar werken’, licht ze toe. ‘Tegelijkertijd is de wetenschappelijke wereld van oorsprong een echte mannenwereld, met een sterke hiërarchie en de nadruk op traditie. Om dat te kunnen veranderen, moeten we ons bewust worden van onze mindset.’

Geheugensteuntje

De app kan daarnaast dienen als geheugensteun. ‘Hoe mooi zou het zijn als El Cid- of OWL-mentoren de app nog even spelen als voorbereiding’, zegt Van der Wal. ‘Of als sollicitatiecommissies de app gebruiken om zich voorafgaand aan de gesprekken nog even te herinneren aan hun streven naar gelijkheid. Uiteindelijk geven we samen vorm aan het systeem waarin we werken, dus we kunnen er ook samen voor zorgen dat dit langzaam beter wordt.’

De Equalista-app is beschikbaar voor iedereen binnen de Universiteit Leiden. De eerste tweehonderd accounts zijn gratis te downloaden.

De Equalista-app is gefinancierd met de Aspasia-beurs van Van der Wal. De NWO stelde deze beurzen tot afgelopen zomer beschikbaar aan vrouwelijke wetenschappers die een Vidi-beurs kregen toegekend. Een deel van dit geld is gebruikt om de onderzoekers tot universitair hoofddocent te benoemen, een ander deel mogen zij vrij inzetten om de positie van vrouwen in de wetenschap te verbeteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.