Universiteit Leiden

nl en

Audio: Wilco van Dijk over leedvermaak

Wilco van Dijk was te gast bij de radioprogramma's 'Spijkers met Koppen' en 'OBA Live'. Sociaal en economisch psycholoog Van Dijk vertelt naar aanleiding van het boek 'Schadenfreude' over wat leedvermaak nou eigenlijk is en welk doel het dient.

IKON OBA Live

Leedvermaak, dat ongemakkelijke gevoel waarbij we plezier hebben om het leed van een ander. We voelen het allemaal wel eens. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Traditioneel wordt het als een slechte eigenschap gezien, maar volgens psycholoog Wilco van Dijk ligt dit allemaal veel ingewikkelder. Samen met communicatiewetenschapper Jaap Ouwerkerk stelde hij het boek Schadenfreude: Understanding Pleasure at the Misfortune of Others samen. Daarin onderzoeken verschillende wetenschappers wat leedvermaak nou eigenlijk is en welk doel het dient.
OBA Live IKON 6 januari, 34'

VARA Spijkers met Koppen

Eigenlijk mag je helemaal niet lachen om de ellende van een ander en toch doen we het allemaal wel eens. Waarom vinden we bijvoorbeeld de voorrondes van programma’s als Hollands Got Talent zo leuk, of genieten we ervan dat er aan de andere kant van de snelweg een enorme file staat en wij lekker kunnen doorrijden. Maar zitten er ook grenzen aan leedvermaak en waar ligt die grens dan? Sociaal psycholoog Wilco van Dijk en communicatiewetenschapper Jaap Ouwerkerk houden zich al tien jaar bezig met dit onderwerp. Dolf Jansen praat met beide heren.
Spijkers met koppen VARA 10 januari 2015, 8'25''

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.