Universiteit Leiden

nl en

Luuk van Middelaar: India de nieuwe Koude Oorlog intrekken is riskant

Zeker drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken vlogen vorige week naar Islamabad, onder wie Sigrid Kaag. Alle drie dankbaar voor de hulp bij de evacuaties en beseffend dat via Pakistan (net als via Qatar) een woordje bij de Taliban kan worden gedaan. Tevens hoopt Europa dat Pakistan zal helpen een vluchtelingenstroom vanuit Afghanistan te voorkomen.

Luuk van Middelaar

'Dit charmeoffensief oogt als een koerswending, aangezien de Europeanen recent juist Pakistans aartsrivaal India het hof maakten', schrijft hoogleraar Luuk van Middelaar in NRC.

'Op een videotop met de Indiase leider Narendra Modi in mei spraken Merkel, Macron, Rutte en hun EU-collega’s zich uit voor een vrijhandelsakkoord met India. In april kwam de EU – in navolging van Parijs, Berlijn en Den Haag – met een strategie voor de ‘Indo-Pacific’. Militaire samenwerking met partners in de regio hoort erbij.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.