Universiteit Leiden

nl en

De Volkskrant over commerciële banen van hoogleraren belastingrecht

Een meerderheid van de belastinghoogleraren in Nederland heeft banden met accountants- en advocatenkantoren, schrijft de Volkskrant.

Jan Vleggeert

De laatste jaren is de kritiek op 'dubbele petten' in wetenschap en bedrijfsleven toegenomen, schrijft de krant. Commerciële (bij)banen zouden de onafhankelijkheid van de academische activiteiten aantasten, waardoor mogelijk gevoelige thema's minder of onvoldoende zouden worden onderzocht. 

De Volkskrant becijferde dat ruim 65 procent van de hoogleraren belastingrecht en fiscale economie zo'n commerciële (bij)baan heeft. De krant ging met drie hoogleraren in gesprek over het thema.

In november 2020 besteedde hoogleraar Belastingrecht Jan Vleggeert aandacht aan dit verschijnsel van dubbele petten in zijn oratie. Daarin betoogde hij dat de combinatie van verschillende petten de onafhankelijke wetenschapsbeoefening kan belemmeren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.