Universiteit Leiden

nl en

Wat groeide er vroeger op de plek van onze polders?

Verslaggever Aad Rietveld van het Leidsch Dagblad gaat met Leidse archeologiestudenten op pad in de Vrouw Vennepolder in Oud Ade. In dit polderlab onderzoeken Leidse archeologiestudenten welke planten er vroeger groeiden. Afgelopen september ging in Oude Ade een uniek onderzoek van start: boeren en wetenschappers kijken samen hoe we landbouw én natuur zo goed mogelijk kunnen combineren.

Onder het toeziend oog van hoofddocent archeo-botanie Michael Field en docent geo-archeologie Joanne Mol nemen zes studenten archeologie grondmonsters tot ongeveer vier meter diep. Hieruit kunnen zij opmaken welke planten er de afgelopen duizenden jaren groeiden.

Dat is kostbare informatie voor biologen Maarten Schrama en Krijn Trimbos, die in het Polderlab willen onderzoek of meer biodiversiteit en winstgevende landbouw samen kunnen gaan.

Je weet nooit wat je zult vinden
Schrama is heel benieuwd wat de archeologiestudenten zullen vinden: 'Hier aan de overkant vond een boer laatst een duizenden jaren oude veeneik. Die was inmiddels zo hard dat mijn collega een diamantzaag nodig had om er een schijfje af te halen voor onderzoek. Geweldig toch?'

Een kijkje terug in de tijd
De archeologen zijn natuurlijk net zo enthousiast. 'Duizenden jaren geleden was dit getijdengebied, zoals de Waddenzee,' vertelt Mol. 'Er is hier nog nooit archeologisch bodemonderzoek gedaan. De grond die onze studenten naar boven halen, vertelt ons een verhaal over de gebeurtenissen van vroeger.'

Het kan alleen maar beter
Schrama en Trimbos hopen vooral dat er in de polder weer veenvormende planten, zoals veenmos, kunnen groeien. Die kunnen helpen de verzakte polder weer op te hogen. Maar het belangrijkste uitgangspunt: die biodiversiteit omhoog. En dat kan ook bijna niet anders, aldus Schrama. 'Want de biodiversiteit is hier op sommige plekken één. Lager kan niet. Biodiversiteit nul bestaat niet.'

Lees het gehele artikel in het Leidsch Dagblad: Studenten boren naar het grijze verleden in de Vrouw Vennepolder (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.