Universiteit Leiden

nl en

Susanne Kamerling in diverse media over genocide in Xinjiang door China

Susanne Kamerling, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs en het Center for Professional Learning, besprak bij NOS en Radio1 het duizelingwekkende onderzoek over de genocide die China pleegde in Xinjiang.

Het ‘Oeigoerentribunaal’ in Londen heeft verklaard dat de Chinese regering zich schuldig maakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De term genocide is geen verrassing, aangezien dit aansluit bij eerder onderzoek. Het onderzoek is overigens duizelingwekkend, omdat het nu voor het eerst allemaal zo op rij is gezet, vertelt Kamerling. ‘Ze hebben goed aangetoond dat het een systematische aanval is op een bevolkingsgroep, die op alle aspecten van het leven van de Oeigoeren doorwerkt.’

Effect

Omdat het gaat om een onafhankelijk volkstribunaal, is de uitspraak van het tribunaal niet rechtsgeldig. Toch kan het effect hebben, legt Kamerling uit:  ‘Het tribunaal doet een duidelijke oproep aan de Britse regering: het moet handelen naar de genocideverdrag van de VN, en dus genocide in andere lidstaten tegengaan.’

Het belang van dit tribunaal wordt juist benadrukt door de uitdaging om de Chinese regering formeel aan te klagen. Autocratische regimes die de rechtsorde ondermijnen nemen toe. Ze zijn ook machtig genoeg om officiële vervolging te vermijden, zegt Kamerling. ‘In die context is het goed dat de maatschappij dat oppakt, als overheden dat nalaten. Zo is er toch aandacht voor.’

Lees hier het volledige artikel van de NOS

Beluister hier het fragment van Radio1

Susanne Kamerling is Associate Fellow bij het Institute for Security and Global Affairs (ISGA) en senior onderzoeker/ adviseur bij het Asia Pacific Research and Advice Network (#APRAN), dat in opdracht werkt voor de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en de Europese Commissie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.