Artikel van Helen Pluut over thuiswerken wint Top Paper Award
Nu we weer steeds vaker op kantoor te vinden zijn en het thuiswerkadvies is komen te vervallen, is het van belang om stil te staan bij de keuze om thuis dan wel op kantoor te werken. Velen geven er de voorkeur aan dit af te wisselen.
In een empirisch onderzoek van Maral Darouei en Helen Pluut worden thuiswerkdagen vergeleken met kantoordagen. Wordt de werkdag anders beleefd? Heeft dat gevolgen voor het privéleven? En start men de volgende werkdag anders na een dag thuiswerken in vergelijking met een dag op kantoor? Het artikel ‘Work from home today for a better tomorrow!’ is gepubliceerd in Stress & Health en heeft een Top Paper Award gewonnen.
Het onderzoek is een zogenaamde dagboekstudie, waarbij werknemers twee weken lang iedere werkdag vragenlijsten invulden. Wat bleek is dat er minder tijdsdruk werd ervaren op dagen dat werd thuisgewerkt. Werknemers ervoeren daarom minder werk-familieconflict in de avond. Dit refereert aan een ervaring waarbij werk en het gezinsleven op gespannen voet staan met elkaar, bijvoorbeeld omdat je te gestrest bent. Die ervaringen van werk-familieconflict hebben weer invloed op hoe men de volgende werkdag begint. Na een dag thuiswerken start men de volgende dag met meer bevlogenheid, minder uitputting en minder negatieve emoties jegens de organisatie waar zij voor werken. Oftewel, af en toe thuiswerken kan positief uitpakken voor het welzijn van werknemers.
Het artikel is een van de vijf papers in het blad Stress & Health in 2021 die de Top Paper Award toekomt vanwege de wetenschappelijke bijdrage en de aandacht die het artikel heeft gekregen. Als gevolg hiervan is het artikel een jaar lang gratis te lezen. Je kunt het artikel hier vinden.