Universiteit Leiden

nl en

Ivo Smits in NRC over ‘de populariteit van de kat in Japanse romans’

Japanse literatuur wordt steeds populairder en een oplettende lezer merkt dat de kat hierin vaak een rol speelt. Hoogleraar Ivo Smits duidde de populariteit van deze kattenliteratuur voor NRC.

De kat kent een rijke geschiedenis in de Japanse literatuur. Die lijkt te zijn begonnen met het boek Ik ben een kat dat in 1904 verscheen en ook in het Nederlands is vertaald. ‘Je hebt sindsdien steeds momenten gehad waarin de kattenroman opleefde, en de afgelopen 25 jaar is daarin weer een duidelijke toename te zien’, vertelt Smits in NRC.

Ook bij de populairste Japanse auteur, Haruki Murakami, speelt de kat vaak een rol. Maar de Japanse literatuur over katten gaat niet echt over katten, nuanceert Smits. De dieren worden gebruikt als middel om iets over de mens te vertellen.

Meer weten?

Lees hier het hele artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.