Universiteit Leiden

nl en

Tindermatch? Eerst even door de gezichtsherkenning gooien

Met de nieuwe ontwikkelingen binnen AI ben je niet langer anoniem. De zoekmachine PimEyes kan iedere foto die van iemand online staat voor je vinden. Vaarwel Tinder Swindlers, maar ook: vaarwel privacy. Je kunt iedereen vinden. Mag dit zomaar?

‘Voor een privépersoon zal het gebruik van PimEyes waarschijnlijk niet meteen een overtreding van de AVG opleveren’, zegt Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht en de informatiemaatschappij in De Correspondent. Hij denkt dat je gezichtsherkenning sowieso niet tegenhoudt. Voor PimEyes tien anderen. Zwenne: ‘Ik zeg mijn studenten altijd: je moet online heel vaak op jezelf zoeken. Het is goed om te weten wat anderen van jou weten.’ 

Volgens de AVG mag PimEyes dit soort persoonsgegevens in principe verwerken. Dat doet Google bijvoorbeeld ook. Zwenne legt uit: ‘Als je dit type verwerkingen op voorhand gaat verbieden, dan zijn we gewoon klaar. Dan heb je geen zoekmachines meer.’ 

Hoe kun je ervoor zorgen dat er niet allemaal ongewenste foto’s van jou oppoppen op PimEyes? Dat kan door het wissingsrecht. Je hebt het recht om gratis een verzoek te doen om bepaalde foto’s van jou te ‘vergeten’, een vergeetverzoek. De zoekmachine moet daar binnen een maand aan voldoen. Maar, je moet dit wel motiveren. Zwenne: ‘Als jij zegt: deze foto is helemaal niet relevant, is niet nodig, berokkent mij onnodig schade, er is geen maatschappelijk voordeel, er is geen issue van informatievrijheid, ik ben geen publieke persoon – dan maak je goede kans om het beeld verwijderd te krijgen.’ 

Meer lezen?

Lees het volledige interview in De Correspondent.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.