Universiteit Leiden

nl en

Beter leren van data: Rianne de Heide wint prestigieuze prijs voor haar proefschrift

Hoe kunnen mensen en computers leren van data? Om dat te onderzoeken gebruiken wetenschappers vaak zogeheten Bayesiaanse methodes. Hoewel deze methodes veelgebruikt zijn, hebben ze ook beperkingen en zijn ze niet altijd goed te interpreteren. Rianne de Heide beschrijft in haar proefschrift een aantal van deze problemen en introduceert een nieuwe manier van hypothesetoetsen. Hiervoor ontvangt ze de Willem R. van Zwet-prijs.

‘In mijn proefschrift 'Bayesian Learning: Challenges, Limitations and Pragmatics' onderzoek ik een aantal problemen van de Bayesiaans methodes. Deze methodes worden veelgebruikt in de statistiek en machine learning, maar ze hebben ook hun beperkingen. Ik beschrijf wat wel en niet kan, en ondersteun dat met wiskundige bewijzen.’

Jury: ‘een plezier om te lezen’

Voor haar proefschrift krijgt De Heide de Willem R. van Zwet-prijs. De jury was onder de indruk van de schrijfstijl en vond het proefschrift erg innovatief, zowel conceptueel als qua wiskundige theorie. ‘Het boeit de lezer en gaat gemakkelijk van het conceptuele naar het technische, en van het praktische naar het filosofische,’ zegt de jury in hun rapport.  ‘Het was echt een plezier om te lezen.’

De jury noemde in het bijzonder het hoofdstuk waarin de nieuwe manier van hypothesetoetsen met e-waardes wordt geïntroduceerd. De Heide ontvangt als prijs 1000 euro en erkenning voor haar harde werk. ‘Ik ben erg dankbaar voor deze prijs. Het is heel fijn om zulke erkenning voor mijn werk te krijgen. Ik wil ook graag mijn (co-)promotoren Jacqueline Meulman, Peter Grünwald en Wouter Koolen nogmaals bedanken. Ze hebben me altijd gesteund, en gaven me de vrijheid om mijn eigen onderzoeksinteresse te volgen.’

Meer weten?

Lees het volledige proefschrift op de website van de Universiteit. 

De Willem R. van Zwet-prijs wordt jaarlijks door de Nederlandse Vereniging voor Statistiek en Operations Research (VVSOR) uitgereikt aan een uitmuntende doctor in de statistiek en operations research. De VVSOR heeft als doel om de toepassing en de studie van statistisch en operationeel onderzoek te bevorderen, ten dienste van de wetenschap en de maatschappij.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.