Universiteit Leiden

nl en

Edmund Flett wint J.C. Baak scriptieprijs 2023

Edmund Flett, alumnus van de master International Relations, heeft de J.C. Baakprijs 2023 gewonnen voor zijn scriptie ‘Settlements now, settlement later. Land swaps, settler relocation, and the viability of the two-state solution in Israel-Palestine’.

Edmund raakte geïnteresseerd in het Israëlisch-Palestijnse conflict toen hij in 2017 vrijwilligerswerk deed in een hostel in Oost-Jeruzalem. Voor zijn scriptie spitste hij deze belangstelling toe op de ‘landruil’, een instrument dat in eerdere onderhandelingen over de Tweestatenoplossing werd gebruikt. ‘Volgens deze formule zou het grootste deel van de Israëlische kolonistenbevolking bij Israël worden gevoegd – waardoor evacuaties tot een minimum zouden worden beperkt’, legt hij uit. ‘In ruil daarvoor zouden de Palestijnen worden gecompenseerd met onbevolkte gebieden van vóór 1967. Zo zou de Palestijnse regering aan haar bevolking kunnen verkondigen dat zij met succes een deel van historisch Palestina heeft bedongen dat even groot is als de "grenzen van 1967".’

Hoewel een dergelijke diplomatieke oplossing op dit moment ver weg lijkt in Israël, was Edmunds conclusie hoopvol. ‘Mijn semi-optimistische conclusie is dat een tweestatenregeling op basis van de onderhandelingen van 2008 strikt genomen een materiële mogelijkheid blijft. Op dit moment is het wel politiek onmogelijk, maar politieke barrières kunnen soms worden verplaatst.’

‘Durf je stem te laten horen’

Het duurde even voordat hij zo’n stevige conclusie durfde te trekken. ‘Als student heb je snel het gevoel dat elke zin een heleboel citaten moet bevatten om geloofwaardig te zijn. Ik zou tegen toekomstige studenten willen zeggen: wees niet bang om je stem te laten horen! Je hoeft niet altijd via andere geleerden te spreken. Onderwerpen voor masteronderzoek zijn meestal heel specifiek, dus het is onwaarschijnlijk dat iemand onlangs alle documenten en bronnen heeft gelezen die jij hebt: dit geeft je een uniek perspectief om te delen, dus zorg ervoor dat je dat doet.’

Over de prijs

Vanuit het J.C. Baak Fonds wordt door de KHMW tweejaarlijks een afstudeerprijs van 2.000 euro beschikbaar gesteld voor een masterscriptie in één of meer van de volgende wetenschapsgebieden: filosofie, rechtsgeleerdheid, politicologie, internationale betrekkingen, sociologie. Het onderzoek dient met name relevant te zijn voor het vreedzaam naast elkaar leven van verschillende volkeren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.