Universiteit Leiden

nl en

Breid je digitale kennis uit tijdens de LUCDH Digital Skills Winter Week

Van 29 januari tot 2 februari vindt de Winter Week of Digital Skills plaats in het PJ Veth-gebouw. In verschillende workshops kun je je digitale vaardigheden verbeteren, van omgaan met AI en ChatGPT tot je eigen podcast opzetten. Universitair docent Jelena Prokic vertelt er meer over.

‘Het afgelopen jaar zijn AI en ChatGPT een steeds grotere rol gaan spelen in het onderwijs’, vertelt Prokic, een van de organisatoren van deze editie. 'Met deze week willen we medewerkers van de universiteit, maar ook masterstudenten informeren over wat er mogelijk is met ChatGPT in de collegezaal. Daarnaast willen we ze leren hoe je er op een veilige manier mee kunt omgaan.’

Meegaan met de ontwikkelingen

Toen ChatGPT net verscheen, mochten studenten er binnen de universiteit geen gebruik van maken. Prokic: ‘Dat was een beetje een naïeve reactie. In mijn ervaring werkte dat verbod ook niet echt. Het is veel belangrijker dat studenten en docenten leren hoe het programma op een zo veilig en betekenisvol mogelijke manier kan worden gebruikt. Dat geldt niet alleen voor ChatGPT, maar ook voor de ontwikkelingen die zullen komen, wat deze ook mogen zijn.’

Naast ChatGPT wordt er tijdens de week dan ook aandacht besteed aan programma’s als Quarto, waarmee je een eigen website kunt opzetten en je LaTeX-documenten en boeken kunt publiceren. ‘Hier was veel interesse in, en daarin willen we graag voorzien’, legt Prokic uit. Een ander populair onderwerp is podcasts: ‘In de afgelopen jaren zijn veel medewerkers hierin geïnteresseerd geraakt. Een van de workshops zal de deelnemers daarom wegwijs maken in de wereld van podcasting’.

Verdere verdieping

Mocht je na de workshops dieper in de digitale wereld willen duiken, dan biedt LUCDH uitkomst. ‘Waar de Digital Skills Winter Week bedoeld is als een introductie voor verschillende digitale vaardigheden, zijn de maandelijkse workshops die door hetzelfde team worden georganiseerd van een wat hoger niveau. Mocht je meer willen leren over een specifiek onderwerp, dan organiseren we daar graag een workshop over.’

Wil je je aanmelden voor de Digital Skills Winter Week, klik dan hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.