Universiteit Leiden

nl en

Just Peace Festival

Just Peace Dialogue: Climate and Peace

Datum
zondag 22 juni 2025
Tijd
Bezoekadres
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spanish Steps
Foto door NASA

De wereld van vandaag wordt geconfronteerd met grootschalige klimaatverandering en andere milieuverstoringen. Het aangaan van deze uitdagingen vereist ingrijpende aanpassingen aan economie en maatschappij, met een aanzienlijk potentieel voor conflict en geweld. Deze dialoog brengt vooraanstaande autoriteiten op het gebied van de relatie tussen klimaat en vrede samen, waaronder sprekers uit het maatschappelijk middenveld, de overheid, universiteiten en jongeren. Het panel onderzoekt hoe klimaatverandering kan worden aangepakt op een manier die oorlog minimaliseert en vrede maximaliseert.

De voertaal van het evenement is Engels.

Meet the panel

Kumi Naidoo, initiatief voor het non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen

  • Kumi Naidoo is een Zuid-Afrikaanse activist voor mensenrechten en milieurechtvaardigheid. Momenteel is hij voorzitter van het non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen en Payne Distinguished Lecturer aan Stanford University. Hij is voormalig secretaris-generaal van Amnesty International (2018-2020) en tevens de eerste persoon uit het Zuiden die Greenpeace International leidde (2009-2015). Hij is adviseur voor het Community Arts Network. Hij is een wereldwijde ambassadeur voor Africans Rising for Justice, Peace and Dignity. Zijn familie heeft de Riky Rick Foundation for the Promotion of Artivism opgericht om voort te bouwen op de positieve erfenis van de populaire Zuid-Afrikaanse rapper Rikhado "Riky Rick" Makhado via zijn muziek en levenswerk. Kumi is de auteur van de bekroonde Letters To My Mother: The Makings of a Troublemaker. Kumi is tevens presentator van de podcast Power, People and Planet.

 Anna Pot, Nationaal SDG-coördinator Nederland

  • Anna Pot is Nationaal Coördinator, een rol waarin zij de nationale implementatie van de SDG's in en door Nederland bevordert. De coördinator werkt nauw samen met andere ministeries en organisaties binnen de rijksoverheid, evenals met de brede SDG-beweging in Nederland, waaronder bedrijven, gemeenten en provincies, ngo's, jongerenorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen.

Judith Verweijen, Universiteit Utrecht

  • Judith Verweijen is universitair docent politieke geografie aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen gewapend geweld, grondstoffenconflicten en klimaatverandering in gebieden met langdurig geweld. Ze richt zich op Oost-Congo, waar ze sinds 2010 incidenteel veldwerk verricht. In 2024 ontving Verweijen een NWO Vidi-subsidie ​​voor haar onderzoek 'Centrering Armed Organizations in the Climate-Conflict Nexus' (CLIMCON).

Noemi Zenk-Agyei, World's Youth for Climate Justice

  • Noemi Zenk-Agyei is klimaatactivist en juridisch onderzoeker op het snijvlak van milieurechtvaardigheid, internationale handel en mensenrechten. Momenteel werkt ze voor World's Youth for Climate Justice (WYCJ), waar ze meer dan 130 landen heeft geholpen bij het mobiliseren van de Algemene Vergadering van de VN om een ​​advies van het Internationaal Gerechtshof over klimaatverandering. Noemi heeft bijgedragen aan juridisch onderzoek naar klimaatrechtspraak, klimaatfinanciering en milieuvredesopbouw, en was medeoprichter van een diaspora-jongerenorganisatie die Afrikaanse en Europese jongeren verbindt in de wereldwijde klimaatdiplomatie.

Moderator: Prof. dr. Jan Willem Erisman

  • Jan Willem Erisman is hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden en voorzitter van de Nederlandse Wetenschappelijke Klimaatraad.

Programma

  • 13.30 Deuren open
  • 14.00-15.10 Rondetafelgesprek
  • 15.15-16.15 Groepsbijeenkomsten
  • 16.15-17.15 Borrel

De inschrijvingen gaan binnenkort open

Over de Just Peace Dialogues

De Just Peace Dialogues zijn een reeks bijeenkomsten voor openbare beraadslagingen over belangrijke aspecten van vredesopbouw in de wereld van vandaag. De dialogen vinden plaats van 16 tot en met 22 juni en behandelen elk van de zes hoofdthema's van het festival. Het doel is om creatieve discussies te stimuleren over de voorwaarden voor rechtvaardige vrede in de hedendaagse samenleving.

De dialogen zijn:

  1. Imagining Peace (16 juni 2025 16:00 - 19:00);
  2. Peace in Europe (17 juni 2025 16:00 - 19:00);
  3. Peace in Sudan (18 juni 2025 16:00 - 19:00);
  4. Peace in Israel-Palestine (19 juni 16:00 - 19:00);
  5. Democracy and Peace (20 juni 2025 16:00 - 19:00);
  6. Cybersecurity and Peace (21 juni 10:30 - 13:45);
  7. Rule of Law and Peace (21 juni 14:00 - 17:15);
  8. Equality and Peace (22 juni 10:30 -13:45); 
  9. Climate and Peace (22 juni 14:00 - 17:15).

Leer meer over het Just Peace Festival

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.