Universiteit Leiden

nl en

'PVV-plan om islamitische vluchtelingen te weren problematisch'

In het partijprogramma van de PVV staat dat de partij onder meer de grenzen wil sluiten voor vluchtelingen en asielzoekers uit islamitische landen. Is dat een haalbaar plan?

Maartje van der Woude

Het is om meerdere redenen een problematisch voorstel, zegt hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude daarover tegen Nu.nl. 'Het plan is ten eerste problematisch omdat PVV-leider Geert Wilders hiermee onderscheid maakt op basis van godsdienst. Daarnaast kunnen we als Nederland niet zomaar besluiten de grenzen te sluiten voor wie dan ook. Nederland doet mee aan het Europese Schengenverdrag. Je kunt dan grenscontroles invoeren, maar niet omdat je een probleem hebt met mensen uit islamitische landen.'

Als je plannen maakt die niet uitvoerbaar zijn, kun je het dan kiezersbedrog noemen? 'Ja, zo zou je het kunnen noemen', zegt Van der Woude. 'Maar je kunt je afvragen in hoeverre dit niet altijd bij de politiek hoort. Wilders heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat dit zijn agenda is. Hij is daarin consistent en consequent en dat is misschien waarom een groot deel van zijn kiezers op hem stemt.'

Van der Woude noemt het schadelijk om zulke plannen op te nemen in het partijprogramma. 'Het draagt expliciet bij aan de verdere polarisering binnen de samenleving. Dat moet je te allen tijde willen voorkomen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.