Universiteit Leiden

nl en

Bibi van den Berg in Pit-Recht over spionage voorzorgsmaatregelen om veilig te reizen

Bibi van den Berg, Hoogleraar Cybersecurity Governance bij ISGA, bespreekt de kwestie van online spionage tijdens een reis.

Het advies aan sporters die voor de Olympische Spelen naar China reizen om hun smartphone en laptop thuis te laten wekte de interesse van journalisten over deze kwestie. Toch is het iets wat altijd geldt, zegt Bibi van den Berg. ‘Je kan als individu wel denken dat je niet relevant bent. Maar dat betekent niet dat het voor een ander land niet interessant is om jou nader te bekijken.’

Tips

De risico’s van de technologie die onze levels leuker, efficiënter en makkelijker maakt, beseffen we vaak niet goed. Alle gegevens uit je smartphone zitten niet veilig in dat doosje, maar zitten in de cloud en zoeven door de lucht. Hierdoor zegt Van den Berg: ‘Het is verstandig om een gezonde dosis basiskennis te hebben.’

Van den Berg geeft dan ook 5 tips voor een veilige reis naar het buitenland:

  1. Neem niet te veel apparaten mee.
  2. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt.
  3. Overweeg een lokale simkaart te kopen.
  4. Laat je apparaten niet rondslingeren.
  5. Verbind niet met openbare wifinetwerken.

Lees het volledige artikel

Prof.dr. Bibi van den Berg (1975) is als Hoogleraar Cybersecurity Governance verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep Cybersecurity Governance bij het Institute of Security and Global Affairs. Haar onderzoek en onderwijs richten zich op de volgende thema's: (1) cybersecurity governance, (2) governance van veiligheid en (3) het reguleren van menselijk gedrag door het gebruik van technologieën (techno-regulering en nudging).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.