Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans bij BNR Lobbypanel over lobby strategieën

Arco Timmermans, Bijzonder Hoogleraar Public Affairs, sprak deze week in het BNR Lobbypanel over verschillende lobbys, de lobby voor de kortere zomervakantie met een langere kerstvakantie en de lobby voor de stop van het steunen van het openbare vervoer.

Het panel van BNR bestond naast Arco Timmermans uit presentator Thomas van Zijl en oprichter van De Werkvereniging, Roos Wouters. 

Kortere zomervakantie

Het kabinet wil lesuitval voorkomen door de zomer vakantie een week in te korten en de kerstvakantie met een week te verlengen. Hiermee zouden ze namelijk de coronapiek in bedwang houden. 
In het BNR Lobbypanel wordt dit niet gezien als een handige actie, omdat vanuit omzet perspectief dit geen logische stap is. Ook is het nog maar de vraag of deze maatregel effectief zou zijn, omdat volgens Arco Timmermans als er een duidelijke besmettingshaard aan te wijzen is, dit de  apres skies tijdens de kerstvakantie wel zijn. Hierdoor blijkt dat er een breed front tegen die voorstel is. Volgens Timmermans ook omdat veranderen voor veel organisaties (onderwijs, vervoer) altijd lastig is. Volgens hem moet de druk om te veranderen groot zijn, en in dit geval is dat nog maar de vraag. 
De standaard zes weken zomervakantie stamt uit de tijd dat de kinderen nodig waren om de oogst binnen te halen terwijl ouders wel voor leerplicht wilde stemmen. Maar volgens het panel hoeven er nog maar weinig kinderen te helpen met de oogst. Volgens Timmermans is het dus interessant om te zien waarom dit brede front zo tegen deze maatregel is. 

Stop op steun voor het openbaar vervoer

Om de stop op steun voor het openbaar vervoer te verantwoorden baseerd de overheid zich op een rapport advies van het Kennis Instituut Mobiliteit van vorig jaar juni (voor de 4e lockdown). Volgens het lobbypanel zullen we niet zeker weten hoe het virus zich gaat ontwikkelen. Er wordt genoemd dat de overheid het rooskleurigste scenario pakt om te zorgen dat de steun voor het openbare vervoer volgend jaar kan worden stopgezet. 
Op de vraag hoe belangrijk cijfers zijn in deze lobby antwoordt Timmermans dat de achterliggende redenering veel belangrijker is. Er moet volgens Timmermans een veel breder verhaal zijn waarom het openbare vervoer een uitzonderingspositie moet krijgen en de blijvende steun. 
Ook is het volgens hem nog maar de vraag of het OV gebruik weer op pijl komt, omdat hij denkt dat ook veel meer thuis gaan blijven werken. Thomas van Zijl noemde dat je als OV sector lobby iets zou kunnen zeggen over dat het belangrijk is dat iedereen met het OV kan, het past binnen de gewilde verduurzaming en kan helpen om mensen op andere plekken te laten wonen.
Timmermans merkte hierover op: "Jij koppelt het onderwerp aan andere maatshappelijke thema's die allemaal heel erg belangrijk zijn en als je dat doet heb je veel meer kans om met een veel breder verhaal (ook met misschien coalitie partners bij je lobby) om veel meer voet aan de grond te hebben."

 

Beluister de hele aflevering hier

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.