Universiteit Leiden

nl en

Frits van der Meer bij de NOS over de tekorten bij uitvoeringsorganisaties

Frits van der Meer, bijzonder hoogleraar Comparative Public Sector and Civil Service Reform, bespreekt het risico van de tekorten binnen deze organisaties.

Sommige processen binnen uitvoeringsorganisaties zijn aangepast wegens personeelstekorten, werd recent gemeld. Verschillende hoogleraren, waaronder Frits van der Meer, zien dat deze tekorten veroorzaakt worden door het afstoten van expertise, kortetermijndenken, de impopulariteit van werken bij de overheid en de politiek die zich teveel bemoeit met de uitvoering.

Expertise

Volgens Van der Meer is expertise afgestoten als gevolg van kortetermijndenken: ‘Het idee is dat bij een crisis extra mensen worden aangenomen die je daarna weer laat gaan, maar dat is niet duurzaam. De brandweer kan ook kleiner, maar je hebt ze nodig voor het geval er wat gebeurt. Uitvoeringsorganisaties moeten ook altijd kunnen bijsturen.’

Als voorbeeld benoemt Van der Meer de Rijkswaterstaat, waar steeds minder expertise te vinden is. Na het afstoten van de praktische uitvoerders volgden ook de ingenieurs. ‘Dan krijg je dingen als ontwerpfouten in de renovatie van de Afsluitdijk’ 

Lees hier het volledige artikel van de NOS

Frits van der Meer bekleedt de bijzondere CAOP-leerstoel 'Comparative Public Sector and Civil Service Reform' aan het Instituut Bestuurskunde. In zijn onderzoek richt hij zich op de (internationaal en historische vergelijkende) studie van de veranderende omvang en kwaliteit van de publieke dienst in Nederland en het buitenland. In het bijzonder gaat hij in op de positie en benodigde kwaliteiten van ambtenaren, in de context van de opkomst van een (vernieuwd) multilevel governance systeem en daarmee samenhangend een voorwaardenscheppende staat.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.