Universiteit Leiden

nl en

Moet je als lobbyist anders lobbyen bij een extraparlementair kabinet?

Arco Timmermans, Universitair hoofddocent bij het Instituut Bestuurskunde, bespreekt bij Haagse Invloeden hoe de tactiek van een lobbyist zou kunnen veranderen bij een extraparlementair kabinet.

Ben je nog succesvol als lobbyist als je geen rekening houdt met de veranderingen van een extraparlementair kabinet? Volgens Arco Timmermans zou de tactiek van lobbyisten wel kunnen veranderen. Hij legt uit dat je als lobbyist de binnenroute en de buitenroute kan volgen. 'Partijen die regeringsverantwoordelijkheid hebben zijn relatief interessanter voor lobbyende partijen die graag iets op de ministeries/van bewindspersonen/van leden van de coalitiefracties voor elkaar willen krijgen.' Dat is de binnenroute en vaak niet zo zichtbaar. 

'Oppositiepartijen zijn meer het mikpunt voor lobbyende partijen die aandacht willen voor een kwestie waarbij ze bijvoorbeeld het kabinetsbeleid kunnen uitdagen'. Deze tactiek kan worden beschreven als de buitenroute, waarbij partijen vaak veel meer lobbyen met lawaai. 

Het verschil in binnen- en buitenroutes kan wel degelijk een grotere rol gaan spelen op het moment dat er sprake is van een extraparlementair kabinet. 'Als we kijken naar een toekomst waarbij het wisselend kan zijn welke partijen steun geven aan het kabinet, dan wordt het minder afgetekend welke partijen bij uitstek het mikpunt zijn van spelers die de buiten- of binnenroute nemen.'

Luister het hele fragment op Spotify.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.