Universiteit Leiden

nl en

Werkelijkheid of toeval? We moeten van probability naar evidence.

In onderzoeken is het een oude vertrouwde, de p-waarde. Maar wiskundige Peter Grünwald wil daar vanaf. De p-waarde is te fraudegevoelig en kan leiden tot een vertekend beeld van werkelijkheid en toeval. Daarom wil hij aan de slag met de e-waarde. De Volkskrant sprak hem daarover.

‘Als wiskundige doet p eigenlijk pijn aan mijn ogen', zegt Grünwald in het artikel. Er wordt al tientallen jaren gewerkt met de p-waarde, maar inmiddels staat de p meer voor problemen dan voor probability. Het artikel in de Volkskrant geeft hier diverse voorbeelden van: van een voortijdig gestaakt onderzoek tot p-hacking.

De e, die staat voor evidence, wordt in bijvoorbeeld de technologiewereld (Netflix) al gebruikt. Maar het is vooral p die overal ingeburgerd is. Grünwald ziet echter mogelijkheden om het gebruik van de e-waarde verder te ontwikkelen en toe te passen. Want, zo zegt hij in de Volkskrant, de p-waarde is eigenlijk alleen geschikt voor simpele onderzoeken.

Meer weten?

Lees het hele artikel in de Volkskrant (€).

Over Peter Grünwald

Peter Grünwald, hoogleraar Statistisch Leren aan het Mathematisch Instituut (MI) en senior onderzoeker in de Machine Learning onderzoeksgroep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), heeft een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen ontvangen om zijn onderzoek verder te ontwikkelen. Lees meer.

Banner: CWI

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.