Universiteit Leiden

nl en

Maatschappelijke Raad van Advies denkt mee met Faculteitsbestuur

Deuren openen naar de samenleving: dat is het doel van de Maatschappelijke Raad van Advies die de Faculteit Geesteswetenschappen onlangs instelde. De decaan en twee leden van deze MRA vertellen wat ze hopen te bereiken.

‘We willen als faculteit met ons onderzoek en onderwijs midden in de maatschappij staan’, licht decaan Mark Rutgers toe. ‘Dit betekent dat je actief contact zoekt met je omgeving en andere stakeholders. De leden van de MRA zijn allen prominent actief binnen sectoren die relevant zijn voor de geesteswetenschappen, zoals het hbo, musea, de politiek en het bedrijfsleven. Ze kunnen echt op strategisch niveau meedenken. Verder is het ook voor ons interne beleid goed dat daar zo nu en dan met een blik van buiten kritisch naar wordt gekeken.’

Filterbubbels

‘De nieuwe raad is een stevige club’, aldus MRA-lid Frits Hoekstra. ‘Ik ben onder de indruk van wie ze allemaal bij elkaar hebben gehaald.’ Hoekstra zelf is als voorzitter van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden leverancier én afnemer van de faculteit als onderwijsinstelling. Maar het belang van de geesteswetenschappen reikt voor hem veel verder: zo ziet hij filterbubbels in de sociale media als een maatschappelijk probleem waar de geesteswetenschappen een positieve invloed op kunnen uitoefenen. ‘Mensen moeten leren om meningen naast elkaar te zetten en na te denken over wat ze nou echt zien en horen.’

Maar intussen doet de faculteit volgens Hoekstra al veel goed: ‘Er wordt ongelooflijk veel gepubliceerd en de faculteit organiseert leuke activiteiten waar mensen op allerlei niveaus aan mee kunnen doen. Ik denk dat de verbinding met de Leidse samenleving enorm sterk is.’

Cultureel ondernemerschap

Karin Doeksen is founding partner van Dux International, een bedrijf dat bestuurders rekruteert voor non-profitorganisaties, van musea tot NGO’s. Zij vindt de nieuwe adviesraad een mooi initiatief. ‘De openheid spreekt me enorm aan. Allerlei werelden worden bij elkaar gebracht om te zien wat daar leeft.’

Zelf merkt ze bijvoorbeeld dat het belang van ondernemerschap in de cultuursector sterk toeneemt. ‘Subsidies lopen terug. Waar haal je nu je geld vandaan en hoe kun je al je middelen het beste aanwenden om bijvoorbeeld een prachtige voorstelling neer te zetten? Kunstopleidingen moeten daarop inspelen.’

Ook voor Doeksen hebben de geesteswetenschappen een bredere betekenis.‘Theoretisch onderzoek is enorm belangrijk. Maar uiteindelijk wil je mensen hulpmiddelen geven om verder te komen met grote kwesties als ongelijkheid, duurzaamheid en diversiteit. Ik denk dat de faculteit daar veel kan betekenen. Complexe maatschappelijke problemen zouden opgepakt kunnen worden in samenspraak tussen disciplines, ook uit de sociale wetenschappen.’

Aan de slag

Maar gebeurt er ook echt wat met de ideeën van de MRA? Rutgers legt uit: ’We bespreken de adviezen in het Faculteitsbestuur. Op basis daarvan worden er actiepunten geformuleerd waar we vervolgens mee aan de slag gaan.’

‘Een heel concreet voorbeeld is dat tijdens de afgelopen bijeenkomst werd geopperd om een impactdag te organiseren waar ook externe partijen voor worden uitgenodigd. Daarmee kunnen we het directe contact (zodra dat weer kan) tussen onderzoekers/docenten en interessante niet-academische partners vergemakkelijken. Dat idee gaan we verder uitwerken, want we willen het graag realiseren.’

Meer informatie over de Maatschappelijke Raad van Advies en haar samenstelling is hier te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.