Universiteit Leiden

nl en

Uitgesproken vrouwen ontvangen al snel kleinerende reacties of dreigementen

In een vurige Annie Romein-Verschoorlezing deed Sylvana Simons een boekje open over haar ervaringen als vrouw in de politiek. De partijleider van BIJ1 krijgt geregeld kleinerende opmerkingen en dreigementen. Ook schrijver Aafke Romeijn, die optrad als referent, is veelvuldig bedreigd vanwege haar uitspraken. Bekijk de lezing terug.

Met televisiefragmenten liet Simons in haar lezing (zie video hieronder) op 11 maart zien hoe politici en tv-presentatoren op haar optredens reageren. ‘Gaat u maar nederig zitten’, kreeg ze te horen van een collega-politicus in de Amsterdamse gemeenteraad toen ze kritische opmerkingen maakte over buitensporig geweld van een agent. Ook premier Rutte kon het niet nalaten om te vragen ‘waarom ze zo geïrriteerd deed’ toen ze in de Tweede Kamer geheel beheerst een paar scherpe vragen stelde over het coronabeleid. Nog zorgwekkender zijn de doodsbedreigingen die het Kamerlid al jaren ontvangt en waar ze niet al te veel op in wilde gaan. Maar Simons wilde wel kwijt dat het haar niet minder strijdbaar heeft gemaakt, zo zei ze in het Academiegebouw. 

Sylvana Simons in het Academiegebouw.

‘Vrouwen dienen zachtaardig te zijn’

Simons verwees diverse keren naar de Leidse historicus en feminist Annie Romein-Verschoor die zich driekwart eeuw geleden ook zo stoorde aan het stereotype, bescheiden beeld waaraan vrouwen moeten voldoen: ‘Vrouwen dienen zachtaardig te zijn. Mannelijke politici behandelen vrouwelijke politici vaak niet als professioneel gelijkwaardig. Helemaal als ze van kleur zijn. Mannen zijn bang dat er iets van hen wordt afgepakt.’

Seksistische blik

Ook schrijver en muzikant Aafke Romeijn ontving de afgelopen jaren veel dreigementen als ze zich op Twitter kritisch uitliet over politieke kwesties. Bedreigers schreven zelfs dat ze haar gezin wisten te vinden en ze deed al talloze keren aangifte. Om haar gezin te beschermen roert ze zich niet meer op Twitter, maar kiest ze haar podium zorgvuldig. In haar toespraak in het Academiegebouw hekelde Romeijn ook de seksistische blik van veel mannen: in commentaren gaan ze dikwijls niet in op de inhoud van de boodschap, maar beoordelen ze de vrouw ‘of deze fuckable of lelijk’ is. 

Aafke Romeijn (links) en Silvana Simons beantwoorden vraag uit de zaal.
Aafke Romeijn (links) en Silvana Simons beantwoorden vragen uit de zaal.

Neem een olifantshuid mee

Diverse vrouwen in de zaal wilden weten hoe Simons en Romeijn het vol houden en wat hun tips zijn. ‘Pick your battles’, zei Romeijn. Simons riep vrouwen op de politiek in te gaan, ‘maar neem wel een olifantshuid mee’. Toch gloort er volgens haar wel hoop aan de horizon. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun ingebakken vooroordelen – ‘die heb ik zelf ook’. Over tien jaar zal het er een stuk gelijkwaardiger aan toe gaan in de politiek, zo hoopte ze. 

‘Mannen letten vaak niet op de boodschap, maar of een vrouw fuckable of lelijk is.’

Bekijk hier de Annie Romein-Verschoorlezing

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Ook diverse wetenschappers van de Universiteit Leiden – vrouwen en mannen - worden geïntimideerd en bedreigd als ze zich uitspreken in publieke optredens. Diversity officer Aya Ezawa en College van Bestuur-voorzitter Annetje Ottow benadrukten in hun welkomstwoord het belang van een  universiteit waar iedereen zich vrij kan uitspreken in een sociaal veilige omgeving. De Nederlandse universiteiten nemen nu landelijke maatregelen op dit gebied, van een zerotolerance-beleid tot psychosociale hulp. Ook formuleerden zij de handreiking ‘Aanpak bedreiging en intimidatie van wetenschappers’, waar ook de Universiteit Leiden mee werkt. Krijg je als wetenschapper zelf te maken met (online) bedreiging of intimidatie? Meld het bij je leidinggevende of bij de afdeling Veiligheidszaken – vanzelfsprekend doet de universiteit alles om je te helpen en ondersteunen. Overkomt het je collega? Kijk niet passief toe en steun je collega. Lees hier meer over in het pleidooi van classicus Ineke Sluiter tijdens de dies van 2021.

Tekst: Linda van Putten
Foto's: Eelkje Colmjon

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.