Universiteit Leiden

nl en

Van bachelorstudent tot ondernemer: kaartspel over elementaire deeltjes een onverwachte hit

Een uit de hand gelopen kerstcadeau: dat is de aanleiding voor natuurkundestudent Serafine Beugelink om haar eigen bedrijf op te richten. Haar kaartspel over elementaire deeltjes, genaamd Elementary, is zo populair dat ze al samenwerkingen met meerdere onderzoeksorganisaties heeft. ‘Ik hoop dat Elementary de afstand tussen wetenschappers en de rest van de bevolking kan overbruggen.’

Serafine Beugelink presenteert haar kaartspel. Ontwerp door Aneta Margraf-Druć.

De bijna afgestudeerde bachelorstudent was al actief als wetenschapscommunicator en hoofdredacteur bij het online tijdschrift voor studenten, het Leiden Science Magazine.  Daar kan ze nu een nieuwe professie aan toevoegen: ondernemer. ‘Dat was nooit het plan’, vertelt ze met een lach. ‘Ik zocht voor kerst een natuurkundig spelletje voor mijn vriend, maar vond niks leuks. Toen heb ik zelf een spel geknutseld met stiften en karton. Die versie heb ik getest met collega’s en vanaf dat moment liep het helemaal uit de hand.’

Het standaardmodel van deeltjes omgetoverd tot een spel

Beugelink wist meteen dat het over elementaire deeltjes moest gaan, want dat lijkt al behoorlijk op kwartet. De deeltjes komen in sets van drie of vier en het enkele Higgs-deeltje kon prima dienen als bonuspunt. De natuurkundigen van de universiteit waren meteen enthousiast. ‘Het was overweldigend om te ervaren hoeveel steun ik kreeg. Ik werd in contact gebracht met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en museum Boerhaave, en het spel ligt binnenkort zelfs bij CERN. Dat is de beroemde deeltjesversneller in Zwitserland, echt een droom-samenwerking!’

De natuurkunde van de allerkleinste deeltjes

Deeltjesfysica is een tak van de natuurkunde die zich bezighoudt met de kleinste deeltjes. Alle dingen om ons heen bestaan uit moleculen, die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit atomen. Maar zelfs die atomen bestaan uit nog kleinere deeltjes: de elementaire deeltjes. Die exotisch klinkende deeltjes vormen samen het standaardmodel. Beugelink legt uit: ‘Eigenlijk is het standaardmodel een kleinere versie van het periodiek systeem. Er zitten 17 soorten deeltjes in en daarmee kun je het hele universum bouwen.’

Plezier in natuurkunde

Beugelink noemt het spel passief educatief: de focus ligt op vermaak, niet op onderwijs. ‘Tijdens mijn studie merkte ik dat er best veel afstand is tussen wetenschappers en niet-wetenschappers. Natuurkunde schrikt vaak af, terwijl ik juist wil delen hoe mooi mijn vak is’, vertelt ze. ‘Daarom vind ik het belangrijk dat spelers bij Elementary een positieve ervaring met natuurkunde beleven. Iets natuurkundigs hoeft niet altijd educatief te zijn, het kan ook gewoon leuk zijn. De kracht daarvan moet je niet onderschatten.’

Toch stond ze niet meteen te springen om het spel zelf te produceren in plaats van met een uitgever te werken, vertelt Beugelink. ‘Een professor moedigde me aan en bood zelfs financiële steun. Daar heb ik geen gebruik van gemaakt, maar het was wel het duwtje in de rug dat ik nodig had.’ En dat het niet makkelijk is om een bedrijf tijdens je studie te starten blijkt. ‘Ik had de deadline van mijn scriptie, de registratie bij de Kamer van Koophandel en het bestellen van de prototypes in dezelfde week’, vertelt ze hoofdschuddend. ‘Maar het is ontzettend leuk en ik ben heel benieuwd hoe dit avontuur verder gaat lopen.’

Elementary in de media

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.