Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma in Bureau Buitenland over bestormingen Melilla

Bij de bestorming van de Spaanse exclave Melilla in Noord-Afrika vielen afgelopen vrijdag tientallen doden. Een bloedig drama, maar het is zeker niet de eerste keer dat vluchtelingen en migranten uit alle macht proberen Melilla binnen te komen.

Jorrit Rijpma

Hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma komt erover aan het woord in het VPRO-programma Bureau Buitenland. 

Maken vluchtelingen die bij zo'n bestorming Melilla bereiken aanspraak op asiel in Europa? 'Melilla is een klein stuk Spanje in Marokko dat feitelijk bij Schengen hoort. Daar gelden dus Europese menserechten en het Europese asielbeleid. Dat zegt, op papier, dat als je je daar aan de grens meldt, dat je dan de procedure in gaat. Hangende die procedure mag je op dat grondgebied blijven.' 

In de praktijk werkt het echter anders, zegt Rijpma. 'De Marokkaanse en Spaanse veiligheidsdiensten en grenswachten werken nauw samen. Die voorkomen dat ze de officiële grensposten bereiken. Zelfs met zo'n bestorming worden veel vluchtelingen uiteindelijk, tegen de Spaanse en Europese regels in, terug naar Marokko geduwd. Dat is in strijd met de regels.'

Beluister het gehele programma hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.