Universiteit Leiden

nl en

Salonlezing - Volgt bewustzijn uit de wetten van de quantum-mechanica?

Datum
vrijdag 17 februari 2023
Tijd
Bezoekadres
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk. 

Kunstmatige intelligentie is de laatste tijd zo krachtig geworden dat ze zeer indrukwekkend, bijna menselijk, gedrag kan vertonen. Velen vragen zich af of deze machines in de toekomst ook bewustzijn kunnen ontwikkelen.  

De huidige AI-technologie is gestoeld op klassieke natuurkunde. Ik zal betogen dat hiermee ’subjectieve’ ervaringen van schoonheid, kunst en liefde - de zaken die voor ons als mens het leven zo de moeite waard maakt - onbereikbaar blijven voor AI. Met AI gebaseerd op quantum-mechanische grondslagen kan dit echter misschien wel. Maar speelt quantum-mechanica dan ook een rol bij ons denken en handelen? En zo ja, zou dit dan de ervaring van mijn persoonlijke bewustzijn verklaren? 

Over de spreker

Bert Kappen is in 1987 gepromoveerd in de theoretische fysica in New York. Hij is sinds 1989 bezig aan de Radboud Universiteit met het ontwikkelen van efficiënte machine learning algoritmes, gebruikmakend van methodes uit de statistische fysica. Sinds vijf jaar richt hij zich met name op de mogelijkheid om quantum computing te gebruiken voor machine learning.

Filosoof en LIACS professor Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet de lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in deze reeks? Kijk dan hier

Toegang met museumkaart en collegekaart is gratis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.