Lezing
Van Tenochtitlan tot Ciudad de México: Koloniale Stedelijke Erfenissen en Milieugevolgen
- Datum
- donderdag 28 november 2024
- Tijd
- Bezoekadres
- Den Haag
- Zaal
- Wijnhaven 3.60
Ciudad de México, voorheen Tenochtitlan, werd gebouwd op de resten van de oude hoofdstad van het Azteekse rijk. Oorspronkelijk gelegen op twee kleine eilanden in het Texcocomeer, was de stad via dammen verbonden met het vasteland en had zij een bevolking van 200.000 tot 400.000 inwoners. Na de Spaanse kolonisatie veranderden de morfologie en het stedelijk ontwerp van de stad ingrijpend, wat leidde tot de ontwikkeling van een nieuwe stad: Ciudad de México. Tegen de 17e eeuw was het meer drooggelegd, en de stad is sindsdien blijven evolueren. Tegenwoordig herbergt ze ongeveer 22 miljoen inwoners. Door de ligging op een voormalige meerbodem zakt de stad echter al sinds de 19e eeuw met een geschatte snelheid van 9 cm per jaar.
Dit evenement zal de historische erfenissen, stedelijke transformaties en milieugevolgen van Tenochtitlan, oftewel het huidige Ciudad de México, onderzoeken. Een belangrijk onderdeel van het programma is de presentatie van een 3D-reconstructie van de oude Azteekse hoofdstad, ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Thomas Kole. Daarnaast zal de Mexicaanse ambassadeur Carmen Moreno een bijdrage leveren aan het evenement.
Chair
Organisatie
Het evenement wordt georganiseerd door het Instituut Bestuurskunde, met steun van het Urban Studies Programme en Latin American Studies aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met de Ambassade van Mexico in Nederland.
Voorlopig Programma
- 14:45 – 15:00: Ontvangst
- 15:00 – 15:10: Openingswoord door de voorzitter (Dr. Diego Salazar Morales)
- 15:10 – 15:25: Introductietoespraak door de Mexicaanse ambassadeur (Carmen Moreno)
- 15:25 – 16:00: Presentatie van de 3D-reconstructie van Tenochtitlan (Thomas Kole)
- 16:00 – 16:40: Paneldiscussie onder leiding van Dr. Diego Salazar Morales
- Dr. Antonella Maiello, Instituut Bestuurskunde, Universiteit Leiden
- Dr. Randall Sheppard, Latin American Studies, Universiteit Leiden
- 16:40 – 17:00: Open discussie en Q&A
- 17:00 – 18:00: Borrel