Universiteit Leiden

nl en

Publieksevenementen over wetenschap

De Universiteit Leiden organiseert jaarlijks een aantal evenementen over wetenschap, waar onze onderzoekers hun kennis delen met publiek van alle leeftijden. Ook zijn we als partner betrokken bij een aantal (landelijke) evenementen. Interesse om mee te doen? Hieronder staat bij wie je je kunt melden.

3 October University

Wie tijdens Leidens Ontzet even genoeg heeft van al het bier, haring en wittebrood, moet zeker naar het Van der Werfpark komen. De Universiteit Leiden organiseert daar elk jaar de 3 October University: een heuse WetenschapsWarenmarkt waar onderzoekers het publiek op interactieve wijze laten kennismaken met hun werk. Denk aan live experimenten, wetenschappelijke spellen, rondleidingen, VR-ervaringen enzovoorts.

Interesse om je onderzoek hier te presenteren op de volgende editie, en een activiteit te organiseren? Neem contact op met de adviseur wetenschapscommunicatie bij SC&M.

Nacht van Ontdekkingen

De Nacht van Ontdekkingen is hét jaarlijkse wetenschaps- en cultuurfestival van Zuid-Holland. De historische binnenstad van Leiden verandert in een podium voor kunstenaars, acteurs, dansers, muzikanten, opiniemakers en wetenschappers. Duizenden bezoekers hebben de keuze uit meer dan 150 acts, vaak op locaties die normaal niet toegankelijk zijn, zoals de Oude Sterrewacht. Jong en oud zijn van harte welkom op deze wonderlijke avond.

Wil je bijdragen aan de Nacht? Neem voor meer informatie contact op met de adviseur wetenschapscommunicatie of kijk op de website van de Nacht.

Lowlands Science

Lowlands Science is het wetenschapsprogramma van Lowlands. Onderzoeksteams uit heel Nederland kunnen een onderzoeksvoorstel indienen om tijdens Lowlands Festival uit te voeren. n het Lowlands Science Lab worden festivalbezoekers vrijwillig onderdeel van experimenten om zo de wetenschap verder te helpen. Deelnemende onderzoekers verzamelen vaak veel data en enthousiasmeren festivalbezoekers en media voor hun onderzoek.

De mogelijkheden zijn groot, mits de kwaliteit van onderzoek en de haalbaarheid gewaarborgd worden in de voorstellen. Meer weten over Lowlands Science? Lees de factsheet met meer informatie en de deelnemende organisaties van de afgelopen jaren. Mocht je interesse hebben in het indienen van een onderzoek voor de komende editie van Lowlands Science, neem dan contact op met de adviseur wetenschapscommunicatie bij SC&M voor informatie over de procedure, vereisten en ondersteuning bij het indienen van een voorstel.

Studium Generale

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Ook is er een eigen podcast, Radio Horzelnest. Studium Generale wil een grotere belangstelling voor de wetenschappen wekken, meer inzicht geven in de samenhang tussen verschillende wetenschappen, bijdragen aan de culturele en maatschappelijke ontplooiing en een beter begrip laten ontstaan van de relatie tussen wetenschap en samenleving.

De meeste lezingen van Studium Generale worden geprogrammeerd in korte reeksen. Heb je suggesties voor een dergelijke reeks, of wil je graag een bijdrage leveren, neem dan contact op met de programmacommissie via studiumgenerale@sea.leidenuniv.nl

Overige publieksevenementen

Gedurende het jaar worden allerhande eenmalige evenementen georganiseerd waar plek is voor wetenschappers om over hun werk te vertellen, of komen verzoeken binnen van externe organisaties of de universiteit een bijdrage aan een programma kan leveren. Heb je interesse om hier een bijdrage aan te leveren? Laat het vooral weten aan je facultaire communicatieafdeling of de adviseur wetenschapscommunicatie, dan kunnen zij je in de toekomst hiervoor benaderen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.