Universiteit Leiden

nl en

Beeldgebruik universiteit

Beeld wordt steeds belangrijker in communicatie, maar hoe kies je passend beeldmateriaal voor de website en waar haal je dit vandaan? Op deze pagina geven we een paar tips om je op weg te helpen.

Kies de juiste afbeelding

Selecteer beeldmateriaal dat inhoudelijk aansluit bij het onderwerp van de webpagina en dat past bij de identiteit van de universiteit. We vinden diversiteit en inclusie en openheid belangrijk, let dus op verscheidenheid in representatie en kies bijvoorbeeld foto’s waar mensen niet met hun rug naar de camera staan. 

Raadpleeg altijd eerst de universiteitsbrede beeldbank als je een foto zoekt. Onze beeldbank bevat hoogwaardig beeldmateriaal en is toegankelijk voor alle medewerkers van de universiteit. Inloggen kan via je ULCN-account.

Zit daar niets geschikts tussen? Op de volgende websites is rechtenvrij beeld te vinden: Pexels, Pixabay en Unsplash. Heb je een mooie foto geselecteerd? Ga vóór publicatie altijd na of het beeld wel echt rechtenvrij is, dit is namelijk niet altijd het geval. En let op: ook voor rechtenvrij beeld is vaak een naamsvermelding verplicht. Vermeld de bron dus voor de zekerheid onder elk artikel.

Check het auteursrecht

In de beeldbank staat per foto vermeld welke gebruiksvoorwaarden er zijn. Zo kan het zijn dat naamsvermelding van de fotograaf verplicht is, of dat het gebruik van een foto beperkt is tot de communicatiekanalen van de universiteit.

Voor internetafbeeldingen gelden ook beperkingen, dus je kunt deze niet zomaar gebruiken. Zorg dat rechten zijn afgekocht bij de maker van het beeld of kies een rechtenvrij beeld.

Vergeet nooit de naamsvermelding van de bron. Dit is niet alleen nodig i.v.m. de auteursrechten maar ook zodat je collega’s kunnen zien waar het beeld vandaan komt en of zij het ook kunnen gebruiken voor publicaties.

Voorkom een boete

Gebruik het CMS van de universitaire website niet als beeldbank. Soms worden afbeeldingen alleen afgekocht voor eenmalige publicatie of is een foto in vertrouwen met de geïnterviewde gemaakt. In dat geval is het beeld dus niet herbruikbaar. Om beeldclaims en schending van vertrouwen te voorkomen, is het advies om beeld in het CMS niet opnieuw te gebruiken.

Wil je bestaand beeld of een foto van een oud artikel toch hergebruiken? Check ook dan altijd het auteursrecht. Vraag aan de desbetreffende redactie hoe het zit met het beeldrecht als het niet duidelijk onderaan het artikel vermeld staat.

Foto’s maken of laten maken

Je kunt natuurlijk ook een foto maken of laten maken voor je publicatie, bijvoorbeeld foto’s voor bij een reportage van een evenement. Mail gerust de facultaire of centrale beeldredactie voor advies of voor contactgegevens van freelance fotografen.

Wil je zelf foto’s maken of laten maken bij publieke evenementen of in publieke ruimtes? Zorg dat dit wel met toestemming gebeurt en dat al het beeld voldoen aan de privacy en AVG-richtlijnen.

Mail de centrale beeldredactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.