Universiteit Leiden

nl en

Beeldbank / DAM-systeem

De universitaire beeldbank, oftewel het DAM-systeem, bevat beeldmateriaal van de universiteit voor drukwerk en websites. Het doel van de beeldbank is om via één centrale bron beeldmateriaal van de universiteit te ontsluiten.

DAM-systeem

DAM staat voor Digital Asset Management. In het DAM kunnen namelijk niet alleen afbeeldingen, maar ook andere digitale informatiedragers, zoals video’s, muziek en iconen. Samen noemen we al die informatiedragers assets.

Om het DAM te kunnen gebruiken heeft u een ULCN-account nodig. Externe partijen kunnen onder bepaalde voorwaarden ook gebruik maken van het DAM. Deze personen kunnen een account aanvragen via het inlogscherm. De aanvrager dient aan te geven waarom hij of zij een account nodig heeft.

Log in met uw ULCN-gegevens

Gebruik beeld van DAM

De afbeeldingen die zijn opgenomen in de universitaire beeldbank, oftewel het DAM-systeem van de Universiteit Leiden, zijn over het algemeen niet vrij te gebruiken voor elke publicatie. Per foto staat aangegeven waar deze voor gebruikt mag worden.

In veel gevallen is het gebruik van beelden beperkt tot de universitaire websites, andere online uitingen van de universiteit en in drukwerk van de universiteit. Externe partijen, zoals een mediabedrijf, mogen de beelden vaak niet zomaar gebruiken. Hiervoor dienen zij contact op te nemen met de auteur van de beelden. Ook de auteur staat per foto vermeld.

Handleiding

Heb je hulp nodig bij het gebruik van het DAM-systeem? Download de handleiding of bekijk de instructievideo hieronder.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Plaatsing foto's in DAM

Wil je beeldmateriaal in het DAM-systeem plaatsen? Dit kan onder de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een overeenkomst met de fotograaf of maker dat de universiteit voor haar drukwerk en website/nieuwsbrief de beelden mag gebruiken. Of je hebt een afspraak gemaakt met de auteur dat de foto’s door iedereen vrij te gebruiken zijn.
  • Als de afbeelding een portret betreft, heeft de geportretteerde hiervoor ook toestemming gegeven.
  • De beelden zijn van goede kwaliteit en herbruikbaar door anderen binnen de Universiteit Leiden.

Heb je hier twijfels over, zet de afbeelding dan niet in de beeldbank, maar neem eerst contact op met de fotograaf, de persoon die op de foto staat en de beheerders van het DAM-systeem.

Indien jouw beeldmateriaal aan de voorwaarden voldoet, neem dan contact op met de beheerders van het DAM-systeem.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.