Universiteit Leiden

nl en

Samenwerkingstools

Er zijn bij de universiteit diverse mogelijkheden om virtueel samen te werken met collega's binnen of buiten de universiteit. U kunt hierbij denken aan het delen van informatie of het samenwerken aan documenten. Afhankelijk van uw doelstellingen kunt u kiezen uit 4 verschillende samenwerkingstools.

Samenwerkingstools voor thuiswerken

Handige samenwerkingstools voor thuiswerken zijn MS Teams en OneDrive. Meer informatie vindt u in het thuiswerkdossier

 

Workgroups

Een workgroup is een gezamenlijke folder op de netwerkschijf (meestal de J-schijf). De workgroup kan beschikbaar gesteld worden voor een speciaal doel of een speciale groep en is alleen toegankelijk voor de leden van die groep. Het biedt de mogelijkheid om documenten te bewaren en te delen met collega's van andere afdelingen.

De workgroup is alleen toegankelijk vanaf een fysieke universitaire werkplek of via de Remote Werkplek. U kunt een workgroup aanvragen via het ISSC.

Sharepoint teamsite

Wilt u meer dan alleen documenten delen? Of wilt u dat de samenwerkingsomgeving ook beschikbaar is buiten de universitaire werkplek? Dan is een Sharepoint teamsite wellicht een optie. Via een teamsite kunt u documenten delen, mededelingen plaatsen, takenlijsten bijhouden en een discussieforum inrichten.

Een Sharepoint teamsite is buiten de universiteit alleen toegankelijk met uw ULCN-account. U kunt via het ISSC een Sharepoint teamsite aanvragen. Degene die de teamsite aanvraagt, wordt administrator en kan zelf andere deelnemers toevoegen.

EDUgroepen

Werkt u veel samen met mensen buiten de universiteit, maar wel binnen het hoger onderwijs en onderzoek? Dan is het wellicht handig om een teamsite op te zetten via EDUgroepen. Net als bij Sharepoint is deze teamsite ook beschikbaar buiten de universitaire werkplek, maar heeft u geen ULCN-account nodig om toegang te verkrijgen. U kunt via een EDUgroep documenten delen, samen documenten bewerken, takenlijsten bijhouden, een agenda bijhouden en alle teamleden tegelijk mailen.

U kunt zelf een teamsite aanmaken via www.edugroepen.nl. U heeft hiervoor het ISSC dus niet nodig.  

Virtual Research Environments

Een Virtual Research Environment (VRE) is Sharepoint teamsite die specifiek bedoeld is voor samenwerkende wetenschappers. U kunt als onderzoeker alle benodigde documenten en onderzoeksdata op een overzichtelijke manier beschikbaar stellen aan teamleden of vakgenoten van andere universiteiten. Daarnaast kunt u via de VRE ook documenten gezamenlijk bewerken en gebruik maken van wiki's, blogs, gedeelde kalenders en discussielijsten.

U kunt een VRE aanvragen via een vakreferent van de UBL. Zij zullen met u gaan kijken of uw onderzoeksproject in aanmerking komt voor een VRE en u verder begeleiden. Meer informatie over VRE's vindt u op de website van Universiteitsbibliotheek.

Andere samenwerkingstools

Heeft u een dienst gevonden waarmee u kunt samenwerken met collega's binnen het hoger onderwijs en vindt u de betreffende dienst hier niet? Dan heeft u mogelijk toegang tot die dienst via SURFconext. SURFconext biedt u toegang tot ruim 50 tools en ondersteunden ICT-diensten van derden. U heeft toegang tot die diensten en tools met uw ULCN-account. Als u zelf een bepaalde dienst veel gebruikt, kan deze mogelijk gekoppeld worden aan SURFconext. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw informatiemanager.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.