Universiteit Leiden

nl en

NRC over het onderzoek van Federica Casano naar Europese belastingparadijzen

In Europa bestaat het recht op toegang van overheidsinformatie, maar de Europese Commissie heeft meerdere methodes om te voorkomen dat iemand toegang krijgt: vernietig alle e-mails, beroep je op staatsveiligheid en bescherming van privacy, stop met notuleren. Dat maakt het bijna onmogelijk het beleid van de Europese Commissie te toetsen.

Federica Casano

NRC bericht in dat kader over het onderzoek van docent Martijn Nouwen, die pas na drie jaar touwtrekken toegang kreeg tot de documenten voor zijn onderzoek naar belastingafspraken tussen individuele lidstaten en multinationals.

Voor zijn collega Federica Casano loopt het anders. Ook zij deed een reeks informatieverzoeken bij de Commissie voor haar promotieonderzoek naar de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen. De afwijzingen die zij dit jaar ontving, dwingen haar tot een andere onderzoeksopzet. Het uitoefenen van het recht op informatie zal naar verwachting te lang duren om binnen vier jaar te kunnen promoveren.

Lees het gehele artikel in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.