Marieke Liem bij de Belgische Radio 1 over seriemoordenaars
Marieke Liem, hoogleraar Sociale Veerkracht en Veiligheid, spreekt op de Belgische Radio 1 over seriemoordenaars. Daar spreekt ze over of seriemoordenaars vroeg of laat tegen de lamp lopen en waarom dit soms wel het geval is en soms niet. Daarnaast bespreekt ze het beeld van seriemoordenaars dat doorgaans in series wordt opgehangen.
Het verbaast Marieke Liem niet dat de nieuwe Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer zoveel populariteit geniet, aangezien het om een geruchtmakende zaak gaat die tot alle verbeelding spreekt.
In series lijken seriemoordenaars altijd hetzelfde te zijn. Op de vraag of dat een cliché-beeld is, antwoord Liem: 'Het is een hele heterogene groep en het hangt af van de types die we kunnen onderscheiden. Het kunnen witte mannen zijn, maar ook mannen van kleur, vrouwen, en mensen die samen opereren. We kunnen niet spreken van een duidelijk, uniform profiel.'
Ook de drijfveren van seriemoordenaars zijn niet altijd hetzelfde. Hollywood doet ons geloven dat we het over één bepaald type hebben, maar in de werkelijkheid zien we verschillende subtypen, die vanuit verschillende motieven opereren, aldus Liem.
Luister het hele fragment hier
Marieke Liem is hoogleraar Geweld en Interventies aan de Universiteit Leiden, waar zij en haar team de Dutch Homicide Monitor coördineren. Liem is afgestudeerd aan de Universiteit van Cambridge en behaalde haar PhD in Forensische Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Voor ze bij het Institute of Security and Global Affairs kwam, was ze Marie Curie-fellow aan de Harvard University. Haar onderzoeksinteresses hebben betrekking op interpersoonlijk geweld, met specifieke onderzoeksprojecten naar doding in gezinsverband (waaronder partnerdoding, kinderdoding en ouderdoding), de relatie tussen geweld en psychische stoornis, doding gevolgd door zelfdoding, de effecten van langdurige detentie op gewelddadige delinquenten, en internationaal vergelijkend onderzoek naar dodelijk geweld.