Universiteit Leiden

nl en

Hoe maken we transparantie en uitlegbaarheid bij kunstmatige intelligentie concreet

Het belang van digitalisering is tijdens de coronacrisis nog eens extra duidelijk geworden. De samenleving en Nederlandse economie digitaliseren dan ook in snel tempo. Dit vraagt om een goede balans tussen het benutten van kansen en het verkleinen van de risico’s.

Hoogleraar Bram Klievink, verbonden aan het Instituut Bestuurskunde, was afgelopen dinsdag, 9 februari, spreker tijdens het congres Conferentie Nederland Digitaal. Samen met de directeur AI (Artificial Intelligence) van het ministerie van I&W hield hij een gesprek rondom de vraag ‘Hoe maken we transparantie en uitlegbaarheid bij AI concreet?’

 Er zijn problematische aspecten van de inzet van AI die steeds vaker het publieke debat bereiken. Transparantie en uitlegbaarheid zijn essentieel, zeker voor toepassing binnen de publieke sector.

Klievink: Transparantie en uitlegbaarheid zijn niet alleen een kenmerk van een specifiek algoritme of tool. Uiteindelijk gaat het om het ontwikkelen en gebruiken ervan in een setting waarin de sociale en organisatorische factoren net zo'n grote rol spelen als de technische. Eigenlijk begint dat al bij de vraag voor welke taken de inzet van AI echt passend zijn, in welke vorm, wanneer het proportioneel is. En ook aspecten als hoe je de benodigde expertise organiseert, hoe -en aan wie- je wat precies te verantwoorden hebt. Dat zijn allemaal vragen die je samen zou willen laten lopen met de ontwikkeling en inzet van AI.’ 

De Conferentie Nederland Digitaal is een jaarlijkse conferentie op initiatief van het kabinet, en vindt dit jaar van 8 tot 10 februari volledig online plaats. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.