Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek vanuit huis

In het onderzoek wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diverse ict-applicaties. Een aantal applicaties kunnen ook gebruikt worden buiten het universitaire netwerk. Het ISSC werkt hard aan de beschikbaarheid van applicaties.

Op deze pagina worden de applicaties genoemd die reeds gebruikt kunnen worden, inclusief een korte omschrijving, eventuele handleiding en een verwijzing naar ondersteuning of contact. Op het moment dat er nieuwe informatie beschikbaar is, wordt dit op deze pagina aangevuld. Bij vragen kun je contact opnemen met de facultaire ICT-coördinator. 

Applicaties

Adobe Creative Cloud 

Op aanvraag beschikbaar voor onderwijs en onderzoek vanuit huis. Let op: Adobe stelt geen gratis licenties meer ter beschikking.
Contact en ondersteuning via de facultaire ICT-coördinator.

Agisoft Photoscan 

Neem contact op met de ICT-coördinator FdA, Wouter Kool, om de mogelijkheden voor gebruik vanuit huis te bespreken.

ArcGIS 

Op aanvraag beschikbaar voor gebruik vanuit huis. Neem contact op met de contactpersoon voor jouw faculteit: 

FdA: Jasper Kanbier
FWN: Maarten van ‘t Zelfde 
FSW: SOLO@fsw.leidenuniv.nl
FGGA: Ellen Touwen
FGW: Biedt zeer beperkt ArcGIS aan. Hulp kan worden geboden bij overschakeling naar QGIS. Contact: Rob Goedemans
FdR: Thomas van Beek

Atlas.ti 

Er zijn licenties van Atlas.ti voor thuisgebruik beschikbaar voor medewerkers en studenten. Deze licenties zijn één jaar geldig. Neem voor een licentiecode contact op met de Helpdesk. Ondersteuning alleen voor universitaire werkplek via de facultaire ICT-coördinator

E-Prime 2.0 / 3.0 

Op aanvraag beschikbaar voor gebruik vanuit huis.
Contact en ondersteuning via de ICT- coördinator FSW: Raymond van Erkel

MatLab

MathWorks heeft voor de Universiteit Leiden tijdelijk een campuslicentie beschikbaar gesteld om online of thuis gebruik te maken van MatLab.   
De licentie omvat MatLab, Simulink en alle toolboxes. De licentie is gratis beschikbaar voor zowel onderwijs als onderzoek, voor alle studenten en medewerkers van de universiteit. 

De licentie werkt voor Windows 10, Linux en Mac. Er is een mogelijkheid om de software te downloaden en installeren op je eigen laptop/desktop, en om MatLab online te gebruiken. Er zijn meerdere versies van de software beschikbaar, ga na welke versie je nu gebruikt om eventuele compatibiliteitsproblemen te voorkomen. De versie die binnen NUWD wordt verspreid is R2018b, de nieuwste versie is R2020a. 

Via het programma heb je tevens toegang tot uitgebreide tutorials voor online onderwijs.

Stappenplan voor het downloaden en installeren van MatLab. Ondersteuning via de ISSC Helpdesk.

SPSS

SPSS is te bestellen via SURFspot, dit kost €10. Docenten kunnen de kosten declareren, de applicatie wordt hiermee eigendom van de universiteit.
Contact en ondersteuning via de facultaire ICT-coördinator.

Wooclap

In 2022 is de universiteit begonnen met de uitrol van Wooclap: een tool voor peilingen, quizzen, woordenwolken en creatieve interactieve presentaties. Met Wooclap kunnen studenten tijdens de les via hun telefoon of laptop antwoord geven op vragen of reageren op stellingen. Op de Remote Teaching Support-website vind je meer informatie over hoe je een Wooclap account kunt aanmaken en gebruiken. Voor vragen kun je ook terecht bij de ICT- en Onderwijscoördinator van je faculteit. Let op: de universiteitslicentie voor de online stemtool Presenterswall is op 1 januari 2023 verlopen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.