Universiteit Leiden

nl en

Werktijden

In verband met het coronavirus is de norm dat iedereen waar mogelijk thuis werkt, tenzij je iets anders met je leidinggevende afspreekt. Behoor je tot een risicogroep? Dan is het in geen enkel geval toegestaan om naar de universiteit te komen.

Werkuren en werkzaamheden in tijden van corona

Thuiswerken is voor velen een uitdaging. Voor sommigen is thuiswerken zelfs onmogelijk. Wat betekenen de maatregelen van de overheid voor de voortgang van je werk?

Ruimte voor flexibiliteit in werkuren

Thuiswerken kan in deze situatie erg lastig zijn. Bijvoorbeeld voor ouders waarvan de kinderen noodgedwongen thuis zitten of voor mantelzorgers. We begrijpen dat je in deze situatie niet dezelfde inspanningen kunt leveren zoals gewoonlijk. Het werkritme thuis is anders dan op kantoor. En voor iedereen is het zoeken naar een goede balans tussen werk en privé. Healthy University @Home geeft tips over gezond en effectief thuiswerken.

Verklaring voor kinderdagverblijf en/of school

Vervul je een cruciale functie bij de universiteit, bijvoorbeeld omdat je betrokken bent bij het verzorgen of organiseren van afstandsonderwijs? Dan kun je een brief krijgen waarmee je kind(eren) naar school of het kinderdagverblijf kunnen. Mail je verzoek naar het PSSC Servicepunt.

Je werk (deels of volledig) is thuis niet mogelijk

De aard van het werk is zodanig dat thuiswerken niet mogelijk of nodig is. Je leidinggevende kan alsnog vragen dat je naar het werk komt. Bijvoorbeeld:

  • wanneer je aanwezigheid nodig is om onze universiteit draaiende te houden,
  • wanneer de werkomstandigheden toestaan dat je op locatie werkt,
  • wanneer je werkzaamheden niet onderbroken mogen worden, bijvoorbeeld bij een proef.

Uiteraard zorgen wij voor een werkomgeving die aan de hygiënische eisen voldoet.

Vrijstelling van werk

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor vrijstelling. Je hoeft dan geen verlof aan te vragen.

  1. Als je tot een risicogroep behoort, mag je in geen enkel geval naar de universteit komen. Als het niet mogelijk is dat de werkzaamheden doorgaan en er zijn geen vervangende werkzaamheden, dan word je in overleg met je leidinggevende vrijgesteld van werk.
  2. Je kunt thuiswerken, maar je hebt niet genoeg werk liggen om 100% van de tijd te vullen. In overleg met je leidinggevende word je voor de uren die je niet werkt, vrijgesteld van werk.

Leiworks: help collega's bij hun werk

Zit je thuis verlegen om werk maar help je wel graag die ene drukke collega, zodat we deze periode samen goed doorkomen? Overweeg dan mee te doen aan Leiworks.

Afspraken over werktijden in de normale situatie

Samen met je leidinggevende maak je afspraken over je werktijden. De standaard werktijd bij een voltijds dienstverband is 38 uur per week.

Meer of minder werken

Je mag meer of minder werken door de inzet van flexibele werkduur. Bijvoorbeeld als je niet voltijds kunt werken. Of als je als wetenschapper een jaarafspraak hebt.

Kun je vanwege gezondheidsredenen alleen op bepaalde tijden werken? Bespreek dit dan met je leidinggevende. Je bepaalt altijd samen de begin- en eindtijd van je werkdag.

Pauze tijdens werktijd

Werk je minstens 5,5 uur per dag? Dan heb je een verplichte lunchpauze van een half uur. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.