Universiteit Leiden

nl en

Mentale fitheid

Een goede conditie gaat verder dan alleen fysieke gezondheid. Ook mentale fitheid is belangrijk. Toch kunnen er op je werk situaties ontstaan, waardoor je minder sterk in je schoenen staat. Wat kun je hiertegen doen?

Hoe zit jij in je vel? Vind je plezier in zowel werk- als privézaken? Slaap je goed? Maak je je zorgen? Verricht je mantelzorg? Ben je werkende ouder? Heb je last van overgangsklachten? Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van vragen die je bezig kunnen houden.

Met de online zelfhulpmodules van Mirro kun je anoniem en zelfstandig aan de slag met je mentale gezondheid. Je kiest zelf welke en hoeveel modules je volgt. Bekijk hier een overzicht van de verschillende modules.

Wat is Mirro?

In de geanonimiseerde online omgeving van Mirro leer je omgaan met alledaagse (stress)situaties. De modules bevatten tips, oefeningen of ervaringsfilmpjes over verschillende onderwerpen, zoals slapen, werk-privé balans en omgaan met werkstress. Andere modules gaan wat meer de diepte in zoals die over mantelzorg, somberheid en omgaan met je smartphone.

Meteen aan de slag? 

  1. Maak een Mirro-account aan met je e-mailadres (werk of privé) en een zelfgekozen naam (let op: de activatiemail kan in je ongewenste e-mail belanden) via deze link.
  2. Doe de instaptest.
  3. Volg de modules die je aanspreken. Je kunt beginnen, stoppen en doorgaan wanneer je wilt.

Benieuwd naar wat de modules je opleveren en wat je ervan hebt opgestoken? Met start- en eindmetingen krijg je inzicht in je huidige situatie en de ontwikkeling die je doormaakt.

Als je langdurig gebukt gaat onder stressvolle situaties, neemt de kans op een burn-out toe. Dat betekent dat je voor langere tijd niet meer goed kunt functioneren. Niet op je werk - en vaak ook niet thuis. Stress kan ontstaan door te hoge taakeisen, weinig autonomie op het werk, pestgedrag door collega’s of leidinggevenden, of door ongewenst gedrag binnen of buiten de organisatie.

Ervaar je veel stressvolle situaties op je werk? Ben je bang voor een burn-out?

Trek aan de bel. Neem bijvoorbeeld contact op met de bedrijfsarts. De gesprekken tussen jou en de bedrijfsarts zijn vertrouwelijk. De bedrijfsarts kan samen met jou werken aan een oplossing die past bij jouw situatie.

Je kunt de bedrijfsartsen van de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) bereiken op telefoonnummer 071 527 8015

Wil je beter omgaan met problemen en tegen een stootje kunnen? Train dan je mentale fitheid en je mentale weerbaarheid. Er zijn diverse online cursussen die je op elk moment van de dag kunt volgen. 

Ook zijn er cursussen met groepsbijeenkomsten. Veel van deze cursussen worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid. Op de website van Zorg en Zekerheid vind je meer informatie over mentale fitheid, tests, cursussen en vergoedingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.